За родители

Начало | За родители | Най-добрите начини да защитите децата си от онлайн измами

Най-добрите начини да защитите децата си от онлайн измами

Аз детето | 2023-09-27

Най-добрите начини да защитите децата си от онлайн измами

Съществуват много ресурси, които могат да помогнат на възрастните да се предпазят от онлайн измами, кражба на самоличност и други престъпни схеми. Те също така помагат за опазването и на децата – но както всеки родител на тийнейджър ще ви каже, децата са склонни да мислят, че знаят всичко, което означава, че може да не се защитават достатъчно. Затова макар и да им е малко досадно, често трябва да им припомняме някои правила, както и самите ние да ги препрочитаме. Ще разгледаме по-отблизо начини, по които можете да помогнете на децата си да се защитят от кражба на самоличност, измами и други лоши неща в интернет.

Задайте родителски контрол на смартфона и таблета

Един от най-добрите съвети за защита на децата от измами и неприятно съдържание е най-очевидният: Инсталирайте инструменти за филтриране и блокиране, спрете изходящото неподходящо съдържание, за да предотвратите споделянето на лична информация, използвайте софтуер за наблюдение и ограничаване на времето пред екрана. Това разбира се важи за по-малките деца, защото никой на 15 не би искал да му ограничават телефона. Затова ето и останалите съвети и за по-големи деца.

Правилно инсталирайте софтуер за споделяне на файлове

Ако оставим настрана проблемите с авторските права, ако вашият тийнейджър използва BitTorrent, InterPlanetary File System или друга програма на компютъра или телефона, таблета, за да споделя музика, филми или други файлове, има голям шанс той неволно да предостави личната информация и файлове на много хора. Затова препоръчваме, ако все пак държат да използват P2P споделяне на файлове, да инсталирате софтуера заедно, за да сте сигурни, че нищо тайно не се споделя. Освен това инструктирайте децата си да сканират изтеглените файлове със софтуер за сигурност, за да се уверят, че няма шпионски софтуер, зловреден софтуер и други вируси.

Не изпращайте пари на непознати

Романтичните измами не се случват само на някой самотен възрастен. Фалшиви акаунти на знаменитости, ботове и други измамници обещават любов, билети за концерти и стоки, ако детето ви им изпрати пари по електронен път. Ако тийнейджъри получат искания за пари в онлайн игри, социални медии или дори чрез текстово съобщение, напомнете им никога да не изпращат пари на хора, които не познават, защото може никога да не ги получат обратно, нито пък да получат например обещания билет за концерт.

Никога не давайте информация срещу обещан бонус или награда

В света на онлайн игрите, бонусите могат да имат цена. Ако детето ви получи оферта за онлайн „скинове“ или други предимства за някаква игра срещу лична информация, то не трябва да я споделя, преди да се провери дали играта е от достоверна фирма. Фирмите за игри не са чак толкова много в света. Същото важи и за онлайн викторини или игри в социалните медии (от несигурни източници), тъй като измамниците могат да ги използват, за да събират лични данни, включително рождени дни, адреси и друга информация. Това може да е начин измамниците да стигнат до вашите акаунти или устройства и да откраднат информация, като номера на дебитната или кредитната карта. Така че ако реши да участва в игра във Фейсбук например може да го направи ако организаторът не иска предварително данни като град, телефон или друга по-специфична информация.

Защитете личната им информация

Законът за защита на поверителността на децата онлайн (COPPA) изисква уебсайтовете, приложенията и другите онлайн услуги да информират родителите, ако събират лична информация на деца под 13-годишна възраст, включително тяхното име, адрес, телефонен номер или имейл адрес, местоположение, снимки, видеоклипове, аудио и дори техния IP адрес. Например, ако вашият тийнейджър трябва да се регистрира, за да използва функция на сайт, трябва да получите известие на ясен език за това каква информация се събира, как ще се използва и как или къде можете да дадете съгласието си.

Научете заедно за измамите

Децата започват да формират навици за пари в ранна възраст и може да взаимодействат с дигиталните инструменти, преди да навършат тийнейджърските си години, така че поддържайте разговора за това как да останат защитени и от непозната опасност онлайн, подходящ за възрастта, но продължаващ. Тези разговори могат да бъдат за безопасно пазаруване онлайн от уважавани и сигурни онлайн магазини, които включват https в URL адреса си, или да се научат заедно с вас да разпознавате измамници – включително фишинг измами.

Вижте още:



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град