За родители

Начало | За родители | 3 прости съвета, с които децата ще почистват стаята си без истерии

3 прости съвета, с които децата ще почистват стаята си без истерии

Аз детето | 2023-10-03

3 прости съвета, с които децата ще почистват стаята си без истерии

Всички знаем сцената: няколко внимателно изпяти думи от Мери Попинз и детските кукли и дрехи на Банкс маршируват в сандъка с играчки и се сгъват спретнато в килера. Кой не иска това да ставаше и в реалния свят? Родителите и децата си мечтаят за нещо подобно, нали? Но никакво пеене или щракане с пръсти няма да накара една детска стая да се изчисти сама. И въпреки най-добрите ви усилия, викането по децата всеки ден също не върши особена работа.

Въпреки че може да нямате суперсилите на Мери Попинз, можете да използвате стратегии, които ще помогнат на децата ви да изчистят бъркотията си и да преоткрият, че всъщност имат хубава настилка под тази бъркотия. При това без излишни викове, каране и рев. Ето как!

1. Дайте почивка на виковете

Кое е най-лошото нещо, което би се случило, ако децата ви никога не почистват стаите си? Играчките ще се изгубят или счупят, дрехите ще останат на петна – и това не е забавно (за децата). За да оставите тези естествени последствия да свършат мръсната работа вместо вас, първо предупредете децата си за капаните на разхвърляната стая и ги уверете, че имате пълно доверие в способността им да поддържат нещата си сами. И не казвайте нищо повече за известно време. Откажете се да отървавате децата си от работата, като замените липсваща играчка или пуснете спешно пране. Достатъчно скоро след това стаите ще бъдат оправени и ще бъде научен урок.

2. Събудете вътрешното желание за чистене на децата с нещо, което ще забележат

Следващия път, когато мръсните чорапи и играчките започнат да се объркват, устойте на желанието да се карате. Вместо това направете малко планиране, за да можете да го формулирате по следния начин: „Когато стаята ви е чиста, можете да отидете да играете с приятелите си.“ „Наградата“ във вашето изречение може да бъде всяка редовно срещана привилегия, от наслаждаване на времето за телевизия до ядене на вечеря, но избягвайте да предлагате награди или подкупи, тъй като непрекъснато ще трябва да повишавате ставката. Освен това оставете достатъчно време за цялостно почистване – в зависимост от размера на бъркотията, това вероятно е поне 20 минути преди любимо шоу или вечеря.

3. Преглътнете нуждата си от контрол

Нищо освен магия не може да контролира друг човек – но вие можете да контролирате собствената си реакция. Сдържайте повишаването на тон, като решите какво ще правите, когато бъркотията излезе извън контрол. В спокойно време (така че, не докато се разхождате из стаите им), информирайте децата си, че са достатъчно големи, за да поддържат стаите си чисти. След това кажете нещо като: „Ако стаята ви не е чиста до вечеря всяка събота, ще я почистя с картонена кутия. Всички играчки и дрехи, които не са прибрани, ще бъдат съхранявани в мазето за една седмица. И ако стаята не бъде почистена, вземете един кашон... и ще видите как ще се изчисти много бързо.

Използвайте тези техники и вие и вашите деца ще бъдете напът да се насладите на чисти стаи, без да са необходими вълшебни песни и танци.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град