За родители

Начало | За родители | Защо детето се страхува от учител и как да му помогнем да се справи с това

Защо детето се страхува от учител и как да му помогнем да се справи с това

Аз детето | 2023-09-25

Защо детето се страхува от учител и как да му помогнем да се справи с това

Самочувствието на детето зависи пряко от мнението на значими за него възрастни, включително учителя. И понякога отношенията с един от тях може да не се получат. Но преди да помислите да се скарате с преподавателя, си струва да разберете всичко правилно. Ситуациите в отношенията между ученици и учители са различни и не всички изискват пряка родителска намеса. Има няколко причини, поради които детето може да се страхува от учителя, за които не е виновен той, нито детето, а ситуацията. Ето и кои са те!

Детето е уплашено от непозната среда

Когато отива на училище за първи път, детето изпитва стрес и безпокойство пред непозната среда. Подобно на възрастните, децата се нуждаят от време, за да се адаптират към промените и да разберат какво да очакват. Освен това страхът може да се появи и след дълго отсъствие от часовете – защото ученикът разбира, че ще трябва да наваксва програмата и да изгражда отново отношенията в класа.

Правилата в училище и у дома са различни

Често родителите хвалят и не повишават тон, но учителят се кара за грешки, прави коментари и дава лоши оценки. И дори ако учителят не проявява особена строгост, контрастът на реакциите към едни и същи действия на детето естествено ще му причини безпокойство, несигурност и страх. Случва се и обратното, у дома се определят строги правила и се наказва за нарушаването им. В този случай детето може да се страхува дори от този учител, който се отнася неутрално към всички и не изтъква любимите, защото знае, че в неговия случай недостатъчно добрата оценка или поведение ще доведе до наказание от родителите му.

Детето има ниско самочувствие

Ако детето възприема всяка критика болезнено, тогава учителят в неговите очи се превръща във враг и нарушител. Особено когато не щади чувствата на ученика и изисква само перфектна дисциплина и академично представяне. Но високите очаквания от родителите и липсата на похвали у дома също могат да бъдат източник на проблеми със самочувствието.

Учителят се държи непрофесионално

На учителите обикновено се вярва по въпросите на образованието и дори строгите методи за въздействие върху детето често се възприемат от родителите като справедливи и необходими. Но строгостта понякога може да граничи с жестокост – и тази линия невинаги е лесна за забелязване. Запомнете: вашето дете винаги се нуждае от вашето участие. Но първо трябва внимателно да разберете каква точно е ситуацията.

Струва си да говорите с учителя, ако той:

  • не пуска детето до тоалетната по време на час;
  • не му позволява да влезе в час, ако закъснее малко;
  • изгонване от час за дребни провинения, външен вид, забравена домашна работа;
  • понижава оценките или забранява споделянето на мнение в есета и по време на час;
  • повишава тон, обижда и критикува детето, особено публично.

Как да разберем, че детето се страхува

Първият знак почти винаги са оплакванията на самото дете. Например учител може да бъде етикетиран като „твърде строг“ или „зъл“. Друг признак: детето отказва да посещава часовете, плаче, прави се на болно или наистина се разболява от натрупан стрес. Колкото и да е странно, самият учител може да ви каже, че детето се страхува – това е добър знак, който показва искрената загриженост на учителя. Но не трябва да чакате фразата „детето ви се страхува от мен“ – забележете проблема, още когато ви кажат, че не иска да:

  • излезе на дъската;
  • отговаря в час;
  • показва и чете на глас домашната работа;
  • влиза в час и се подготвя за него.

Важно е да запомните, че децата са беззащитни пред възрастните, така че игнорирането на такива сигнали може да доведе до загуба на доверието на детето, както и до влошаване на ситуацията и психологическа травма. В никакъв случай не пренебрегвайте оплакванията на детето си. В противен случай рискувате да загубите доверието му. Вместо това ето как да решите проблема отрано.

Подкрепете детето си

Каквато и да е причината за страха, не се опитвайте да го „изтриете“, като го убеждавате, че учителят изобщо не е зъл. Когато кажете на децата, че чувствата им са предубедени и неуместни, те се научават да се съмняват в себе си или да не ви молят за помощ в бъдеще. За да помогнете на детето си да преодолее страха, говорете с него от какво точно се страхува. Може би неприятно усещане от обидните думи на учителя или подигравки от съученици поради лоши оценки или факта, че крайната оценка няма да е достатъчно добра и ще му бъде забранено да играе на компютъра. Вашата подкрепа ще помогне на детето да разбере, че страховете му са напразни. И ако това не е така, тогава поне ще знаете с какво да се справите.

Обърнете се към психолог

Заключението му може да стане доказателство за вината на учителя, ако тя наистина съществува. Изберете специалист, на когото можете да се доверите. Ако подозирате, че училищният психолог няма да се справи със задачата, по-добре е да намерите друг.

Привлечете подкрепата на други родители

Ако се окаже, че страховете на детето не са безпочвени, струва си да разберете дали други родители са чували подобни оплаквания от децата си. Най-добре е да направите това, преди да говорите с учителя или да поставите въпроса на родителска среща. Разговаряйте лично или създайте отделен чат. На всеки етап една добре обмислена колективна жалба ще има по-голяма тежест от индивидуалната.

Говорете с учителя

Преди всичко трябва ясно да формулирате оплакванията си. Запазете спокойствие и изслушайте другата страна на конфликта. Опитайте се да се съсредоточите върху чувствата на детето, вашето желание да намерите решение и последствията, до които страхът от учителя може да доведе в бъдеще.

Свържете се с по-високите власти

Ако учител очевидно се държи некоректно и не сътрудничи, можете и трябва да подадете жалба до директора на училището или до образователния отдел. Достатъчни основания за това се считат за:

  • неадекватна и несправедлива оценка на знанията на детето;
  • психологически натиск върху ученика, грубо отношение;
  • използване на физическо насилие;
  • оценяване на вярвания и нагласи, а не на знания;
  • игнориране на физическото и психическо състояние на детето;
  • изнудване.

Жалбата трябва да бъде подкрепена с доказателства: доклад на психолог, истории на други деца и родители.

Намерете учител за вашето дете

Случва се учителят да се държи професионално, но детето все още се чувства неудобно с него: стилът на преподаване не му подхожда или не може да намери общ език поради срамежливост. Това може да доведе до лошо представяне. Често не е възможно да стигнете до друг учител в училище, така че часовете с учител извън това могат да бъдат решение. Извън училище децата по-лесно признават, че не разбират материала. Веднага щом детето разбере, че към него се отнасят любезно и че оценките му няма да отидат в дневника, то лесно влиза в контакт и задава въпроси. Обикновено това не само помага на учениците в бъдеще, но също така има положителен ефект върху текущото им академично представяне.

Какво не трябва да правите

  • Не атакувайте учителя с оплаквания веднага – Така не само няма да постигнете желаното решение и ще развалите отношенията си с учителския колектив на училището, но и ще демонстрирате на детето модел на поведение, който то ще копира в бъдеще.
  • Не се съгласявайте с допълнителни часове веднага – Учителят може да настоява, че детето няма да успее без тях. И родителите често се страхуват да откажат поради риска това да се отрази негативно на отношението на учителя към детето и оценките. Но не бива да се съгласявате. Първо, това е малко вероятно да бъде ефективно: ако едно дете не разбира предмет в клас, тогава е малко вероятно то да го разбере по-добре в допълнителни класове със същия учител. Второ, ще му е неудобно: няма да може да се отпусне и да задава въпроси, които му се струват глупави. Освен това детето просто ще се страхува, че класът ще разбере за частните му уроци . За да не развалите отношенията си с учителя, честно обяснете, че се страхувате от конфликт на интереси.
  • Ситуациите, в които не сме в състояние да променим нищо, не изграждат характер, а развиват научена безпомощност. В бъдеще подобно преживяване ще попречи на детето да се самореализира и да бъде щастливо.


Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град