За родители

Начало | За родители | Как да изберем правилния дневен режим за ученика

Как да изберем правилния дневен режим за ученика

Аз детето | 2023-09-11

Как да изберем правилния дневен режим за ученика

За да направи ученето по-лесно и забавно, ученикът се нуждае от рутина. Благодарение на ясното редуване на задачи и свободно време, детето ще бъде по-малко уморено, ще има повече време и настроението му ще се подобри. При изготвянето на дневен режим за ученик е необходимо да се вземат предвид стандартите за сън, диетата, както и необходимостта от почивка и физическа активност. Нека разгледаме всяка точка поотделно.

Режим на сън

Количеството и качеството на съня оказват решаващо влияние върху благосъстоянието и работоспособността на децата. Ако детето ви не спи достатъчно, паметта му се влошава и настроението му пада, трудно се концентрира в час и има проблеми с планирането. А в юношеска възраст проблемите със съня също могат да доведат до наднормено тегло.

От колко сън се нуждаят децата:

  • 10–10,5 часа за 1–4 клас;
  • 10 и половина часа за 5 – 7 клас;
  • 9 – 9 и половина часа за 6 – 9 клас;
  • 8 –9 часа за 10 – 11 клас;

Желателно е първокласниците да спят и по 2 часа през деня, за да възстановят силите си.

Как да организирате графика за сън?

Тук има няколко правила и те са изключително прости.

  • Трябва да си лягате по едно и също време. Приблизително 9–10 вечерта.
  • Препоръчително е да не се отклонявате от тази рутина през почивните дни. Но можете да спите по-дълго в събота и неделя, без да подскачате при звука на будилника.
  • Два часа преди лягане е важно да се намали емоционалният стрес – под формата на шумни игри, активна кореспонденция със съученици в месинджъри или гледане на видеоклипове в интернет.
  • Създайте ритуали, които ви настройват за релаксация. Времето за лягане включва релаксираща вана, разговори на чай, спокойни разходки и четене (например класическа литература).
  • Не забравяйте да проветрите спалнята си преди лягане.

Диета

През училищните години се развиват много хранителни навици, които оказват влияние върху здравето в зряла възраст. При недостатъчно или неправилно хранене детето просто няма достатъчно енергия за учене, бързо се уморява, става невнимателно и раздразнително. Обикновено учениците се нуждаят от 4-5 хранения с интервал от 3,5-4 часа, за да възстановят силите си. Според нормите средната дневна енергийна потребност е 2350 kcal за дете на възраст 7-11 години и 2713 kcal след 11 години. Оптимално е съотношението на протеини, мазнини и въглехидрати в диетата да е 1:1:4.

Както при съня, храненето трябва да става по едно и също време всеки ден. По-добре е да правите това не в движение, а в спокойна обстановка, без да бързате. Естествено, когато е възможно, трябва да избягвате пикантни и пържени храни, бързо хранене и газирани напитки. Важно е родителите да дават здравословен пример. Съгласете се, трудно е да убедите тийнейджър, че чипсът вместо мусака за обяд е вреден, ако баща му и майка му ядат точно така. Като вземете за основа пет хранения на ден, придържайте се към следните препоръки.

Закуска. Опитайте се да сервирате топло ястие за закуска – овесена каша, омлет, принцеса или домашна баница, а защо не и кускус.

Втора закуска (училищна закуска). Може да включва сандвич със сирене, ядки, бисквити, плодове или кисело мляко.

Обяд. Това е основното хранене (до 40% от дневната диета), което обикновено се състои от 3-4 разнообразни ястия. В идеалния случай на масата ще има салата, първо ястие, риба или месо, плюс нещо за десерт.

Друга лека закуска, чиято цел е да попълни енергийните резерви и спокойно да оцелее до вечеря. За това са подходящи плодове, както и ферментирали млечни продукти.

Вечеря. Вечер за ученика се препоръчва да яде приблизително същото количество, както на закуска. Но е по-добре да изключите месото и рибата, тъй като протеините възбуждат нервната система и се усвояват бавно.

Режим на обучение и почивка

Една от честите грешки на активните и грижовни родители е да създават график, който е твърде натоварен за детето им. Ясно е, че искате да отгледате успешен човек, който свири на цигулка, плува и рисува еднакво добре. Освен това знае три езика и разбира от роботика. Но като претоварите ученик, най-вероятно ще постигнете обратния ефект – потенциалният гений ще загуби интерес към всякакви дейности. Ето защо е много важно правилно да редувате обучение и почивка, както и да се уверите, че детето се движи достатъчно.

Преди това експертите също препоръчваха ограничаване на времето, прекарано от учениците на компютърни екрани или таблети. Но с разпространението на смартфоните и масовия преход към онлайн обучение, да държиш детето далеч от екрана се превръща в изключително трудна задача. Родителите могат да определят само лимит за достъп до игри, месинджъри и други ресурси, които отвличат вниманието от обучението и не са от полза за здравето.

Как да организираме график за обучение и почивка

Много зависи от интересите, извънкласните дейности и физиологичните особености на всеки ученик. Все пак има някои общи съвети. След връщане от училище и обяд детето трябва да си почине час и половина, преди да седне да върши домашните си. Ако говорим за начална училищна възраст, препоръчително е ученикът да спи по това време. По-добре е да започнете да учите в 16 часа, когато мозъкът започва да създава нови връзки и активно да усвоява информация. Дори и при най-натоварения график детето жизнено се нуждае от час-два свободно време, когато може да прави каквото си поиска.

Вижте още:



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град