малък готвач
Направете си чурос, точно като в Дисниленд
Имате ли ТикТок? Е, дори и да нямате, което не е никаква загуба, няма шанс да не сте попадали на видеа от типа какво ядох в Дисниленд! Там хората оценяват храните в увеселителния парк, които изглеждат наистина доста изкусително и въпреки външния вид някои от тях не са особено харесвани. Има един десерт обаче, който всеки одобрява и казва, че е невероятен. И ако все още посещението на парка е далеч от вас, то можете да си го направите и у дома. Даже ще е още по-вкусен. Всъщност знаете ли, че чуросите са испански! Те са хрупкави отвън, меки отвътре и разбира се, супер вкусни! Покрийте тези домашно приготвени чурос със смес от захар и канела и ги сервирайте с шоколадов сос и имате перфектния десерт! Тази версия на чурос е без яйца и млечни продукти, а тестото съдържа само 4 съставки!
Ето и кои са те!
За 18 чурос ще ви трябват за тестото:
- 1 чаша брашно
- 1 чаша вода
- ½ чаена лъжица сол
- 1 супена лъжица олио или зехтин
- 3 супени лъжици зехтин или 100 г масло
За овкусяването ще ви трябват:
- 100 г тъмен шоколад
- ½ чаена чаша сметана
- 50 г захар
- 1 супена лъжица канела
Ето и как точно се приготвят, но внимавайте! Ще трябва да се ползва котлон и вряща вода, затова по-малките от вас трябва да помолят за помощ:
1. Пригответе тесто за чурос: изсипете водата в средно голяма тенджера, добавете 1 супена лъжица олио, сол и оставете да заври.
2. След като водата заври, отстранете от котлона, добавете брашното и разбъркайте, докато се оформи гладко тесто. Ако е необходимо, прехвърлете тестото върху леко намаслена повърхност и месете до гладкост.
3. Прехвърлете тестото в шприц със звездообразен накрайник.
4. Пригответе заливката: в плитка купа смесете захарта и канелата.
5. Пригответе шоколадов сос за чурос: накълцайте черния шоколад, прехвърлете го в голяма купа. В малък тиган загрейте сметана, изсипете върху нея шоколада. Оставете да престои 1-2 минути. Разбъркайте, докато стане гладка и гъста. Прехвърлете в чаша или малка купа.
6. Изпържете чуросите: Загрейте олио или масло в дълбок тиган на средна температура. Изсипете ленти тесто с помощта на шприц в горещо олио. Пържете на порции (4-5 чуроса наведнъж) до златисто; отцедете върху кухненска хартия.
7. Оваляйте чуроса в сместа от захар и канела и сервирайте веднага с шоколадов сос отстрани за топене.