малък готвач
Как да нарежем праскова, без да се порежем
Как си режем прасковите ли? Най-често не го правим. Когато прасковите достигнат своята несравнима слава в разгара на лятото, имаме един основен начин да ги ядем: над мивката, соковете се стичат по ръката ни, докато всичко освен костилката изчезва в устата ни. Но от време на време има основателна причина да нарежете праскова, да речем, за плодова салата, за да ги ядете пред компютъра или просто защото майка ви е казала, че не може да ги ядете над мивката като прасе.
Това ръководство ще ви покаже как да нарязвате прасковите си на кубчета или в каквато форма желаете. Разбира се, тези методи работят и за нектарини, кайсии и сливи.
Разполовете прасковата: Всички праскови имат нещо като шев, който минава отгоре надолу, това ги кара да изглеждат като малки дупета. Този „шев“ е вашето ръководство за това къде да режете: Можете или да режете по шева чак до костилката, като въртите прасковата, докато обиколите напълно костилката, или можете да завъртите прасковата на 90 градуса, така че все още режете в същата посока, но перпендикулярно на този така наречен от нас шев. Разбира се, трябва много, много да внимавате с ножа!
Недостатъкът на рязането по шева е, че веднъж отворени, прасковите, разполовени по шева, ще имат костилка в една от половинките и ще бъде малко по-трудна за вадене. Не е изключено и самата костилка да се разполови, но това се случва по-рядко. Ако, от друга страна, режете на 90 градуса от шева, костилката ще бъде по-лесна за хващане, тъй като ръбът ѝ ще стърчи, но ще имате две асиметрични половини, едната с шева и една без. Вие избирате кое ви харесва повече.
Сега завъртете двете половини, които сте изрязали. Те трябва да се разпаднат, като едната страна все още държи костилката, а другата не. Ако нямате късмет, ще вземете една от онези праскови, при които самата костилка се разполовява и остава и в двете части, но пак ще я извадите.
Отстранете костилката: Внимателно извадете костилката от половината. Внимавайте да не повредите плътта твърде много, докато я изваждате. Най-лесно става с пръсти, но ако се е вкопчила твърде много, можете леко да я повдигнете с лъжица.
Отрежете всички жилави парчета: Костилката понякога оставя след себе си някои жилави парчета, така че ако видите такива, изрежете ги с нож.
Нарязване на парчета или кубчета: Ако режете на парчета поставете всяка праскова наполовина с разреза надолу върху работната повърхност. Ако искате резени с еднакви размери, направете серия от вертикални разрези право надолу към дъската за рязане с каквато ширина ви е необходима. Ако нарязвате на кубчета, нарежете всяка половинка праскова на филийки с какъвто размер кубчета имате нужда, след това подредете филийките и направете перпендикулярни разрези, първо в едната посока, след това в другата, за да създадете кубчетата.
Снимки: www.seriouseats.com