За родители

Начало | За родители | На какво празничното пазаруване може да научи децата за личните финанси

На какво празничното пазаруване може да научи децата за личните финанси

Аз детето | 2023-12-22

На какво празничното пазаруване може да научи децата за личните финанси

По време на празничния декември разходите обикновено нарастват, тъй като хората участват в традициите за подаряване и празнуване със семейството и приятелите. За родителите празничното пазаруване носи и възможност да научат децата си на ценни житейски уроци относно личните финанси. Както много родители знаят, децата обикновено нямат естествено разбиране за пари или реалистични очаквания за това какво могат да си купят и какво не. Като участват в подходящи за възрастта разговори и илюстрират финансови концепции, използвайки примери от реалния живот, семействата могат да внушат знанията и уменията, от които децата се нуждаят, за да управляват парите отговорно, докато растат. Ето три урока за този празничен сезон със съвети за практикуване у дома.

Дайте приоритет на бюджетирането

Парите не са неограничени! Изборът е необходим, когато се прави план за харчене и спестяване. Дори малките деца могат да научат, че бюджетът е просто план за пари. Подаръците може да представляват по-голямата част от празничния бюджет, но има и други разходи, като декорации, храна, развлечения, пътуване и други сезонни артикули или преживявания. Ако решите да харчите в една област, вие решавате да не харчите в друга – и това се нарича компромис. Обяснете как приоритизирате предпочитанията си за разходи, които може да се променят с порастването на децата. Ако са надраснали стара традиция, вместо това помислете за нов начин да използвате парите.

Насърчете ги да дават свои подаръци

Можете да им дадете определена сума пари, за да купят подаръци за своите учители и един за друг. Бюджетите за подаръци не трябва да са големи, за да имат смисъл. Независимо дали децата ви печелят парите по някакъв начин или вие осигурявате малък бюджет, те научават значението на даването и стойността на един подарък и на всяка стотинка.

Нека да отговарят за празниците

Предизвикайте децата си да планират нещо за семейството, независимо дали е хранене, филмова вечер, забавна дейност или годишна традиция. Осигурете бюджет и ги насърчете да обмислят всички разходи – дори и да са минимални. Това им дава практическо обучение за планиране и вземане на решения.

Помислете за благотворителност

Много семейства даряват на благотворителни организации или са доброволци по време на празниците, което е чудесна възможност да научите децата си на полезни житейски уроци.

Харчете разумно, за да увеличите максимално парите

След като парите бъдат похарчени, те са изчезнали. Никой не иска да съжалява за покупка или да пилее пари – а умното пазаруване помага да се избегне това. Това също има голямо значение, когато децата съставят своите списъци с желания. Родителите могат да помогнат на децата да се съсредоточат върху „желанията“, на които ще се радват и ще използват най-много. Независимо дали даден артикул от списъка с желания е скъп или не, той трябва да е с добра стойност за цената си. Насърчете ги да изразят благодарност и да намерят удовлетворение от това, което вече имат. Семействата също могат да изберат да включат „нуждите“ в списъците с желания.

Правете парични трансакции безопасно

Помогнете на децата си да придобият практически опит при пазаруване. Независимо дали използвате пари в брой или електронни плащания, можете да ги научите на повече от това как да проверят рестото си. Говорете за това как да избегнете кражба с безопасни практики в магазина и онлайн, като например защита на ПИН номера и лична информация. Можете също така да обсъдите как да избегнете изненади, като разберете основите на данъка върху продажбите и разходите за доставка.

Направете сравнение на пазаруването

Един от начините да спестите пари? Никога не надплащайте. Научете децата да бъдат разумни купувачи, като сравнявате цените на подобни продукти в различни магазини.

Направете проучване за по-скъпите артикули

Важно е да имате точна информация за продукта от надеждни източници, преди да купите – особено за по-скъпи артикули като телефони или електроника. Покажете на децата си как да четат ревюта, коментари, рецензии и да проверяват подробностите за продукта, за да са сигурни в качеството. За скъпи марки трябва да внимавате за фалшификати, като използвате доверен доставчик.

Вижте още:



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град