За родители

Начало | За родители | 5 начина да помогнете на децата да получават градивна критика и да се учат от нея

5 начина да помогнете на децата да получават градивна критика и да се учат от нея

Аз детето | 2023-11-13

5 начина да помогнете на децата да получават градивна критика и да се учат от нея

Как се чувствате, когато някой ви даде обратна връзка? Отворени и възприемчиви ли сте? Отбранителни и обидени? Никой не обича да получава обратна връзка често – дори бизнес лидерите преосмислят как говорят за това със своите служители. Но когато става дума за градивна критика, особено за деца, това е основно умение, което може да оформи растежа и развитието им. Въпреки че не можем да припишем всичко на родителите си, едно нещо, което знаем със сигурност е, че да се научим да приемаме и използваме градивна критика е умение, което всеки трябва да култивира от ранна възраст. Родителите играят решаваща роля в подкрепата на децата си в това пътуване, като им помагат не само да слушат, но и да се учат от обратната връзка, която получават.

Така че ето ви 5 начина да помогнете на децата да възприемат градивната критика, без да се разстройват.

1. Направете го положително

Начинът, по който децата получават обратна връзка, има много общо с начина, по който тя се дава. Умът естествено реагира по-добре на положителна рамка и като цяло е по-отворен към коментари, когато ги възприема като полезни. Когато отправяте градивна критика към децата си, опитайте се да разпознаете силните им страни, докато им помагате да разширят уменията си. Има голяма разлика в това да ти кажат, че „трябва да работиш върху нещо“, в сравнение с това да чуеш „Имам някои идеи, които да ти помогнат да станеш още по-силен“. Или: „Оценявам колко въображение проявяваш при избирането на дрехите си сутрин. Можем ли да намерим начин да вземем тези решения по-бързо?“

2. Неотбранителен модел

Децата са щастливи да отправят много критики към родителите си. Като цяло – дори когато децата ни са прави (Защо се караме с баба за едни и същи стари проблеми? Защо не питаме за посоката, когато се загубим?), ние отговаряме на това, като им казваме колко много наранява чувствата ни. Вместо това можем да се опитаме да покажем, че сме отворени към обратната връзка на нашите деца, когато се предлага – дори ако е предложена грубо. Може би е нещо като: „Помислих за това, което каза, мисля, че може да имаш право“ или „Благодаря за обратната връзка, ще помисля върху това“. Моделирайки как реагирате, вие помагате на детето си да види и алтернативи за това как може да реагира.

3. Подкрепете себеизразяването

Когато децата ни чувстват, че това, което казват има значение, те придобиват увереност в способността си да формулират идеите си. Ако можем последователно да ги подкрепяме да изразяват мненията си – с честност и чувствителност – можем да им помогнем да бъдат добри даващи обратна връзка и като разширение, добри получатели на обратна връзка.

4. Фокусирайте се върху поведението, а не върху характера

Когато предлагате конструктивна обратна връзка, важно е да се съсредоточите върху поведението, което трябва да промените, а не да атакувате. Например казвайки „Трудно е за другите да те разберат, когато говориш така“, е по-продуктивно от „Ти си толкова незрял“. Също така: Чуването на думи като „винаги“ или „никога“ ще намали желанието им да правят промени.

5. Създайте атмосфера на доверие

Ако децата ви вярват, че са обичани от вас точно такива, каквито са, те ще бъдат по-възприемчиви към признаване на грешките си и приемане на критика. Когато знаят, че ако объркат нещата, ще получат вашата любов и внимание, това ги прави по-безопасно и по-лесно за тях да имат мислене за растеж – идеята, че можем да растем от практика и грешки.

Да помагате на децата да приемат обратна връзка е жизненоважно умение, което можете да възпитавате в децата си от ранна възраст. Не забравяйте да оформите обратната връзка в положителна светлина и най-важното, култивирайте атмосфера на доверие и безусловна любов. Когато децата се чувстват подкрепени по този начин, те са по-склонни да възприемат обратната връзка като инструмент за лично израстване и развитие, поставяйки ги по пътя към успех и устойчивост.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град