За родители

Начало | За родители | Как да облечем детето така, че да се радва на чудесна зимна разходка

Как да облечем детето така, че да се радва на чудесна зимна разходка

Аз детето | 2024-01-08

Как да облечем детето така, че да се радва на чудесна зимна разходка

Децата трябва да играят независимо какво е времето навън. За да са здрави и щастливи те трябва да излизат на разходки през всички сезони. Все пак затова са създадени различните дрехи, нали? За да можем да излизаме навън и когато е топло и когато е студено. Всяко семейство, обичащо природата, ще ви каже, че разликата между ден на забавление през зимата и ден на неизлизане е в дрехите. И въпреки че пазаруването на зимни дрехи може да изглежда непосилно, изпълнено с твърде много възможности за избор (кой плат, колко слоя?), има две основни правила, които трябва да имате предвид:

1. Когато става въпрос за студено време, помнете СУХО = ТОПЛО. Човешкото тяло губи топлина 32 пъти по-бързо на мокро, отколкото на сухо.

2. Слой. Слой. Слой.

Никой не обича да си слага 5 ката дрехи, но за зимата... това е проста наука. Наслояването е ключът към улавянето на топлината на тялото и предпазването от студа. Направено добре, то ще даде на вашите деца повече гъвкавост в техните дейности, независимо от вида на времето.

Основният слой дрехи със средно тегло е чудесен за топла игра през зимата. Тъкани, изработени от вълна от мериносови овце, набират популярност през последните години заради естествените си свойства да отвеждат влагата и да предотвратяват миризмата. Можете също така да изберете синтетичен плат за основни слоеве. Те обикновено имат предимството, че съхнат бързо и често, макар и невинаги, могат да имат по-ниска цена от техните вълнени колеги.

Добавете междинен слой дрехи. Междинният слой добавя изолация, за да помогне за задържане на топлината, която тялото създава, и се носи между основния слой и външното яке, ако е необходимо. Това е и слоят, който най-често детето ще сваля или сменя с нещо друго, което да отговаря на времето и дейността. Междинните слоеве могат да бъдат всичко – от поларени пуловери, до якета или жилетки.

Външният слой дрехи е слоят, който ще предпази вашето дете от дъжд и сняг. Той трябва да е ветроустойчив, водоустойчив и дишащ. Това е слоят, изработен от най-технологичните материали. Пухът или стандартното пухено палто е невероятно топло и е чудесно за наистина студени дни, когато няма дъжд или сняг, но обикновено не е водоустойчиво, въпреки че някои пухени якета имат хидрофобно покритие.

Сега за ръцете, главата и краката

Краката често са първите, които карат детето да замръзне от студ. Само не забравяйте, че сухите крака са топли крака. Когато избирате зимни обувки за вашето дете, не бързайте с решението. Уверете се, че ботушът е водоустойчив, изолиран, лесен за обуване и събуване и практически непроницаем за снега и студа. Комбинирайте ботушите с подплата от полар или вълна, както и удобни вълнени или синтетични чорапи.

Никога не подценявайте чорапите! Не позволявайте на детето си дори да си помисли да излезе навън с чорапи, които са от грешния сезон, твърде къси или неудобни. Въпреки че е чудесен за пролетта, памукът не е плат за зимни чорапи, тъй като няма да отвежда влагата от кожата. Освен това отнема твърде много време, за да изсъхне, което води до студени, мокри крака и нещастно дете. Идеалният материал за чорапи трябва да е вълна. За щастие опциите за вълна са се подобрили значително. И винаги опаковайте допълнителен чифт чорапи за вашето дете, когато го изпращате на училище или по време на приключение на открито извън дома.

Разбира се, детето често ще се оплаква от студени ръце преди всичко друго. Това вероятно е така, защото по-малките ръце са склонни да усещат студа по-бързо. Ръкавиците се чудесни, но се уверете, че вашият избор има водоустойчив външен слой. Винаги се уверявайте, че няма място между ръкавиците и палтото, така че студеният въздух и мокрият сняг или дъжд могат да влязат и да развалят всичко. Уверете се, че ръкавиците могат да се захванат върху маншетите на якето.

Още малко полезни съвети:

  • Колкото по-дълго е якето, толкова повече топлина осигурява.
  • Поларът предлага умерено количество топлина за хладните дни. Но при дъждовни или ветровити условия ще трябва да добавите водоустойчиви панталони и яке за дъжд. Снежните нагръдници и гащеризоните са по-топла алтернатива на изолираните панталони за сняг, защото се издигат по-високо, за да осигурят повече топлина в сърцевината. Те също така пазят децата сухи, тъй като разширяват покритието, предпазвайки от мокър, кишав сняг. Няма магическа формула за най-доброто зимно облекло. Нуждите на вашето дете ще зависят от много фактори като възраст, активност, личен метаболизъм, външна температура, скорост на вятъра и др.
  • Въпреки че могат да прекарват часове във война със снежни топки или да изглеждат добре на снежния човек, децата не могат да регулират телесната си температура толкова добре, колкото възрастните. Децата, изложени на силен студ, могат бързо да развият опасно ниска телесна температура (т. е. хипотермия).
  • Новородените са особено податливи на хипотермия.


Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град