За родители

Начало | За родители | Как да не отгледате прахосник: 7 основни правила

Как да не отгледате прахосник: 7 основни правила

Аз детето | 2019-08-28

Как да не отгледате прахосник: 7 основни правила

На 5 години детето иска количка с дистанционно и ние нямаме нищо против да му я купим веднага За 10-тия му рожден ден с неохота му купуваме много скъпи кецове и игрова конзола. И на 15 той или тя вече заплашва, че ще избяга от вкъщи, когато не получи iPhone... Страхувате ли се да не станете жертва на младия потребител? Или че ще разглезите детето и че няма да знае истинската цена на парите и вещите? Тогава следвайте тези 7 основни правила, които ще ви дадат добри насоки как да не отгледате и възпитате прахосник.

Не купувайте всичко веднага

Когато не искате да купувате играчки точно сега, можете и да избягвате изобщо да влизате в такива магазини, но това няма да е спасение. Детето ще намери какво да поиска от всеки магазин в който влезете. Шоколад, маратонки, телефон... Какво да направите тогава? Много просто – не му купувайте всичко веднага щом го поиска. Вероятно рискувате детето да изпадне в истерия, но изчакайте и след като всичко приключи (обикновено ако не се обръща внимание истериите са доста кратички), че не може винаги да получаваш това, което искаш и че ако сега не му купите тази играчка или онзи телефон, за рождения му ден ще можете да съберете пари и да му купите наистина хубав подарък. Разбира се не забравяйте и да разясните, че щастието не се крие само в материалните неща. Кажете на детето, че вместо шоколад ще го изведете в парка, ще поиграете с него или ще изслушате внимателно една от историите, които иска да ви сподели. Така то веднага ще разбере всичко, защото дори и най-малките деца знаят, че вниманието и обичта са по-ценни от всичко.

Позволете му да плаща само

Можете да дойдете, да купите и да дадете на детето – така винаги е най-лесно, но и оставя усещане у малките, че всичко сякаш им „пада от небето“. Затова по-добре оставете детето понякога само да избере и да се разплати на касата. „Ето ти 50 лева, помисли добре, имаш ли нужда от тази играчка? Когато парите са похарчени, вече не можеш да си купиш нищо друго.“ Разбирайки, че парите в ръцете му дават повече възможности от конкретна играчка, детето със сигурност ще ходи по рафтовете и евентуално ще избере нещо друго за същата сума. Така то ще се научи да взема информирани решения и че нещата не се появяват в ръцете му просто така.

Предложете му да спести

Друг вариант е да предложите на хлапето да спестите парите и да купите нещо по-голямо следващия път. „Количката струва 30 лева, хеликоптерът струва 50, а влакът струва 100. Всяка седмица ще ти давам по 10 лева. Ако искаш ги изхарчи за количката или пък ги спестявай за влака“. Ясен урок по пестеливост, който всяко малко дете ще разбере веднага. Можете да купите на детето и касичка в която всяка седмица да му давате по малко пари, които да си събира. Така то ще цени „богатството си“ още повече За него това е още една възможност да държи пари в ръцете си и трезво да преценява за какво да ги харчи.

Не се увличайте с джобните или уверенията

Разбира се всяко дете иска да има повече джобни от съучениците и приятелите си. Но това не означава, че ако негов съученик получава 100 лева, вие трябва да му давате 200. Обяснете на детето, че възможностите на хората са различни и че неговият съученик може и да има повече пари, но не знае как да ги цени и виж какви глупости си купува. Също така не се подвеждайте по уверенията от страна на хлапето. Да речем, че давате на детето си 50 лева седмично. Но то наистина иска онзи телефон за 600 лева точно сега. Важно е да не се поддавате на убеждаване като: „Купете ми го и после цял месец няма да ми давате пари“. Повярвайте – целият месец ще е не повече от 2 дни. През това време детето ще види още 10 неща, които иска да си купи и ще ви уверява за още подобни неща. Струва ли си да се научи от детството да живее на кредит?

Предложете да заработи пари

Знаем, че често сме виждали това в американските книги и филми, но всъщност е доста добра идея. Вършенето на домакински неща срещу скромни суми невинаги е правилният начин, защото хлапето трябва да знае, че е хубаво да помага на родителите си и просто така. Но все пак изнасянето на боклука или миенето на чинии в деня, в който не е негов ред или когато не сте го молили, може да заслужи скромна награда. Така детето ще разбере, че парите се дават и за работа, не просто защото сте му родители.

Давайте по-малка сума от поисканата

Още един хитър ход, особено за по-малките деца. Когато детето каже, че иска играчка за 200 лева му обяснете, че можете да дадете само 150 и нека си избере друга или пък да бъде търпеливо и да изчака докато съберете и останалите 50. Така детето отново ще бъде изправено пред избор и ще се научи, че невинаги нещата падат от дърветата сега и веднага.

Не внушавайте на детето, че има всичко най-хубаво

Дори ако поръчвате ръчно правени играчки от Дисниленд и купувате дрехи само от световни марки, вземете за пример следната ситуация: момиче иска кукла, а майката отговаря: „Тя е китайска, направена от евтина пластмаса, а пък аз съм ти купила колекционерско Барби.“ Дори куклата да е китайска, тя има цена и детето трябва да разбере това. Обяснете, че няма да купите куклата, не защото я смятате за недостойна за вашата принцеса, а защото вече сте отделили бюджет за друга кукла. Нека избере: тази кукла сега или друга – след 3 седмици. Що се отнася до дрехите, да внушавате на дете, че е облечено по-скъпо от връстниците си, означава да възпитате истински сноб. Детето расте и исканията растат с него. Не искате един ден юношата да ви предложи да продадете апартамента си, за да му купите Порше, нали? Затова никога не обяснявайте колко са скъпи дрехите с които го обличате и най-вече не сравнявайте с дрехите на други деца.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град