За родители

Начало | За родители | 8 съвета, които ще ви помогнат да накарате детето да яде повече плодове и зеленчуци, без да усети, че го карате

8 съвета, които ще ви помогнат да накарате детето да яде повече плодове и зеленчуци, без да усети, че го карате

Аз детето | 2024-01-12

8 съвета, които ще ви помогнат да накарате детето да яде повече плодове и зеленчуци, без да усети, че го карате

Прости препоръки, които ще ви помогнат детето ви да се влюби в яденето на зеленчуци, дори и преди това да не е искало да ги вкусва:

1. Винаги дръжте на масата ястие със сурови зеленчуци: моркови, лук, ряпа, чушки и, разбира се, някаква зеленина като марули. За ваша изненада, децата, може би не веднага, но постепенно свиквайки с тази иновация, ще обръщат все повече внимание на зеленчуците. Например някои хора обичат като зайчета да хрускат моркови. Парчетата плодове трябва да са красиви и подходящи за деца по размер.

2. Покажете им, че зеленчуците могат да се използват за приготвяне на интересни сандвичи. Сложете например филийки моркови в лист салата, прикрепете стрък копър и поръсете с царевица. Тук можете да фантазирате безкрайно.

3. Отглеждайте зеленчуци сами и с децата си. Ако нямате градина, където би било полезно да садите и отглеждате растенията заедно, организирайте поне малки саксии на перваза на прозореца у дома. Детето дори ще наблюдава с интерес как лукът пуска зелени пера.

4. Ако е възможно, добавете зеленчуци към други ястия. Въпреки че суровият зеленчук е несравнимо по-здравословен от сварения, може би този компромисен метод ще позволи на детето да свикне да яде зеленчук, който по някаква причина преди това не му е харесвал.

5. Намалете откровено вредните храни в диетата на детето (по-добре е да ги премахнете напълно постепенно или наведнъж). В допълнение към директната вреда, този боклук, произведен от хранителната промишленост, пречи на вкусовите рецептори на детето да усеща естествения вкус на полезната храна.

6. Правете разнообразни салати. По-добре заедно с детето. Салатата ще бъде цветна. Може да добавите дори и малко ядки или семена към зеленчуковата салата. И тук също се отваря безкраен обхват за творчески експерименти, резултатът от които ще бъде здравето на членовете на вашето семейство.

7. Използвайте приказки и рими на масата. След като предложите на децата ряпа, помолете ги да разкажат фрагмент от приказката „Дядо вади ряпа“ с парче ряпа в ръце. Ще бъде много забавно. Напишете проста рима за магданоза или лука. Децата ще се зарадват. Те сами ще започнат да пишат стихове за зеленчуците и да ги рецитират, преди да изядат зеленчуковия герой.

8. Не забравяйте сами да ядете зеленчуци с искрен интерес и апетит. Това правило си струва да се постави на първо място. В края на краищата вашият собствен пример е най-добрата форма на образование.

Food photo created by gpointstudio - www.freepik.comКоментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град