Инициативи

Начало | Инициативи | Конкурс вдъхновява деца и възрастни да опознаят хищните птици в България

Конкурс вдъхновява деца и възрастни да опознаят хищните птици в България

Аз детето | 2023-01-26

Конкурс вдъхновява деца и възрастни да опознаят хищните птици в България

Конкурс за рисунка или дигитална творба, който да вдъхнови деца и възрастни да опознаят хищните птици в България, организират от „Зелени Балкани“. Това е част от нашата регулярна кампания за опазване на редките и застрашени видове птици, каза за БТА Ива Жекова от организацията.

Конкурсът е и възможност да открием таланта на някого, защото ние имаме рекламни материали или детски книжки и често търсим илюстратори за тях, обясни тя. Жекова коментира, че децата проявяват голям интерес към животните и работата на природозащитниците, а често се включват и в различните инициативи на организацията. Децата са любопитни и комуникираме много лесно с тях, посочи тя.

Жекова даде пример, че деца и техните семейства помагат за поддръжката на специален изкуствен остров в района на Поморийското езеро, като се създават условия гривестите рибарки да снасят яйцата си.

В конкурса на „Зелени Балкани“ са предвидени две категории, в които всеки участник може да се включи:

  • Рисунка – формат минимум А4, с класически материали за рисуване (препоръчително – графичен молив, акварел, пастел, боя);
  • Дигитално изкуство – дигитална рисунка, кратко видеоклипче или анимация до 2 минути.

Участниците ще бъдат разпределени в три групи според тяхната възраст:

  • от 12 до 15 години;
  • от 16 до 18 години;
  • пълнолетни участници без ограничение във възрастта.

Всички творби се приемат до 31 януари 2023 г. От „Зелени Балкани“ казват, че в предишни години интересът е бил голям, затова крайният срок може да бъде удължен. Творбите се приемат на адрес: гр. Стара Загора, ул. „Стара планина“№ 9, за „Зелени Балкани“, или на имейл адрес: ptoncheva@greenbalkans.org.

Задължително е изписването на две имена, възраст, адрес и телефон за връзка. Творбите ще бъдат оценявани от специално жури.

Всички участници ще получат грамота за участие, някои от отличените ще получат и специално изработени за конкурса награди и информационни материали. За отличените сред пълнолетните участници се предвижда разходка и наблюдение на хищни птици сред природата. Журито ще отличи по една от най-добрите творби в двете категории – рисунка и дигитална творба, чиито автори ще преживеят един ден като експерт по проучване на хищни птици.

На сайта на „Зелени Балкани“ всеки може да се запознае подробно с видовете хищни птици и техните особености – тук.

Вижте още:



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град