Инициативи

Начало | Инициативи | „Книгите сами ни намират“, но пък ние трябва да ги четем!

„Книгите сами ни намират“, но пък ние трябва да ги четем!

Аз детето | 2023-05-03

 „Книгите сами ни намират“, но пък ние трябва да ги четем!

Националната кампания „Зелено четене“ ще се проведе за трета поредна година под мотото „Книгите сами ни намират“ и ще се състои в периода от 6 до 28 май 2023 г. Кампанията има за цел да популяризира четенето на обществени места, сред природата и на съвременна българска литература. Инициативата е дарителска, в нея български издателства и любими български автори лично даряват свои книги.

Творбите в третото издание на „Зелено четене“ ще се намират на знакови места в паркове и градини в София, Пловдив, Бургас, Велико Търново, Видин, Ловеч, Добрич и Смолян. Към момента в кампанията са се включили 14 български автори и утвърдени издателства с най-новите си заглавия. Някои от книжните срещи на читателите ще бъдат с автори като Захари Карабашлиев, Марин Трошанов, Благой Иванов, Симона Стоева, Васил Попов, Емилия Павлова, Никола Райков. Книгодари тази година ще бъдат и сборници с творби на младежи, отличени в Литературния конкурс „И децата покоряват светове. Покажи, че можеш“. Отново е осигурена пъстра палитра от жанрове в художествената литература, детски приказки, поезия и комикси.

След откриване на книгодарите новите им притежатели публикуват в социалните мрежи снимка на книгата, като отбелязват #книгодар. С изпълнение на стъпките тази година участват в томбола за Мистериозната кутия на „Зелено четене“, пълна с интересни изненади. От инициативата апелират, след като се прочетат, книгите да бъдат подарени, за да може пътят на добротворството да продължи. Всяка от тях е придружена от специален книгоразделител с цялата информация за инициативата и със стикер.

За всеки град съдействат доброволци, които помагат на книгодарите да стигнат до новите си читатели, но всеки, който желае да стане посланик на инициативата, може да остави своя книга на пейка в близкия парк, да я снима и да сподели в социалните мрежи, като отбележи Фейсбук страницата на кампанията.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град