Инициативи

Начало | Инициативи | За 16-и път гасим лампите, за да помогнем на Часът на Земята

За 16-и път гасим лампите, за да помогнем на Часът на Земята

Аз детето | 2023-03-22

За 16-и път гасим лампите, за да помогнем на Часът на Земята

За 16-и път тази година, на 25 март, отново ще се изгасят лампите за Часът на Земята и ще се отбележи ежегодната кампания на WWF. Инициативата ще се проведе с фокус върху възстановяването на местообитания на ключови за екосистемата животински видове. Приканват се всички граждани да изключат осветлението в домовете си и в обществените сгради за един час, съобщи БНР.

България е част от голямото семейство на 190 държави и 7000 града по света, които се включват в инициатива, стартирана за първи път в Сидни. „Ние за този един час ще спестим доста енергия, но по-важното е, че ще насочим вниманието на всички около нас върху проблемите, които имаме с околната среда. Всъщност това е смисълът – за този един час да си дадем сметка, че за това, което сме, за да съществуваме, имаме нужда от чист въздух, чиста вода, от опазена природа, от диви животни... Без тях не можем, а ги приемаме за даденост“, коментира Елена Ганчева от екипа на WWF-България.

„Съвсем скоро, януари месец, внесохме предложение в Министерството на околната среда и водите за обявяване на 10 нови защитени територии. Част от тях са в Стара планина и са потенциални местообитания на риса. Някога много отдавна е имало рисове в България, това са изключително потайни животни, които не може човек току-така да срещне и да види. От много време няма данни за тези животни, въпреки че на Балканския полуостров все още ги има. Нашата цел е създавайки защитена местност, обособявайки едно пространство като защитено от човека, да има шанс това емблематично животно да се завърне“, отбеляза Ганчева.

„За първи път от 4 години насам имаме невероятната възможност да отбележим Часът на Земята на живо с наши поддръжници“, сподели Ганчева. Всички желаещи са поканени в клуб Mixtape 5 в събота, 25.03.23 от 20:30 ч., където ще има богата програма.

Националният природонаучен музей при БАН също ще се включи в глобалната инициатива Часът на Земята с видео-инсталация на тема „Белите мечки и климатичните промени“ на 25 март. За първи път експонатите ще станат част от видео-разказ, който представя с картина и звук особеностите на бялата мечка, които ѝ помагат да живее в полярни условия, и проследява влиянието на климатичните промени върху живота на най-големия сухоземен хищник на планетата. В една от залите „Бозайници“ на третия етаж посетителите на музея ще могат да видят как климатичните промени принуждават белите мечки да се адаптират към условията, като използват нови методи на лов и набавяне на храна, принуждават я да навлиза все по-близо до човешките селища.

Постепенно един от най-едрите хищници се превръща в уязвим вид според класификацията на Международния съюз за защита на природата (IUCN) и е принуден да се бори за оцеляването си. Видео-инсталацията се посвещава на Часа на земята (Earth Hour) – най-мащабното събитие, свързано с опазването на планетата, което се организира ежегодно от Световния фонд за дивата природа (WWF) всяка последна събота на месец март. Инсталацията става част от постоянната експозиция на музея. Анимацията е създадена от Студио Phormatik и екип на НПМ-БАН.

Вижте още:



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град