Инициативи

Начало | Инициативи | До 16 декември „Предколедна работилница“ очаква всички деца от Търговище

До 16 декември „Предколедна работилница“ очаква всички деца от Търговище

Аз детето | 2022-12-13

До 16 декември „Предколедна работилница“ очаква всички деца от Търговище

„Предколедна работилница“ отвори врати в Регионалния исторически музей в Търговище. В нея се изработват автентични български сурвакници, а в беседа участниците се запознават със символиката на празника Сурваки, каза за БТА музейният педагог Маргарита Зидарова. Работилницата е традиционна инициатива на екипа на културната институция. В седмицата до 16 декември организирани групи от ученици ще научат подробности за българския народен обичай „Сурва“ и ще украсят своя сурвачка по автентична традиция.

Музейният педагог влиза в детските градини в областния град за среща с малчуганите. Заедно те ще изработват своите сурвакници, а основната идея на инициативата е децата и учениците да разберат, че сурвакницата е магическата пръчка на българския народ, каза Зидарова. От лекцията децата ще научат защо и с какво се украсят сурвакниците в Търговищкия край и в страната. Ще се запознаят с различните видове сурвачки, които задължително са от дряново дърво. Зидарова допълни, че пуканките са традиционна украса почти за цялата страна, защото народът ни ги нарича, „за да пращят хамбарите“. Лютата чушка е, за да се опари злото и да избяга, а сушените плодове – за берекет.

Ученическите групи – от второкласници и четвъртокласници от различни учебни заведения, ще чуят характерни за Сурваки наричания. Любопитен факт е, че сурвакницата не се използва втори път, а само в първия ден на новата година. В различните части на страната съдбата ѝ е различна. Някъде се забива в градината, на друго място се хвърля на покрива на кокошарника, за да се люпят много пиленца. Пуканките се дават на животните, а пъпките на дряна – на пиленцата. Точно тези неща вълнуват участниците в работилницата и правят заниманията интересни и желани – категорични са организаторите.

И тази година сформираните групи са повече от първоначално предвидените, но екипът обещава да обхване всички.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град