Задачки-закачки

Начало | Задачки-закачки | Познайте птиците

Познайте птиците

Аз детето | 2015-10-26

Познайте птиците

Мили умни приятели. Ето че отново дойде време за поредната ни задача, след като отново без грешка дадохте верен отговор на предишната. Ако трябва да сме честни дори дадохте верни отговори, за които самите ние не се бяхме сетили. Този път задачата ни е доста по-различна от обикновено, но се надяваме, че ще ви хареса и заинтригува. Този път освен забавление и малка доза мислене, ви предлагаме и да научим нещо ново. Задачата ни е свързана с птиците. Всъщност сега е доста подходящо време да се разходите, когато сте почивка и да наблюдавате птиците, доста от тях точно сега се събират да отпътуват на юг.

Наистина винаги е забележителен спектакъл, когато мишеловът използва термодинамиката, за да планира бавно към висините. При ясно време може често да се наблюдава неговият полет. Не само мишеловът се вижда край полята, горите и край магистралите. Забелязват се и соколи, а при още малко късмет – и черно-белият орел рибар.

Ето и я задачата ни: На снимката виждате пет грабливи птици, можете ли да познаете кои са? Понеже задачата не е чак толкова лесна, имаме и малка подсказка за вас.

На кой номер се намира скалният орел. Погледнете и помислете! Дължината на тялото му е от 80 до 93 сантиметра. При възрастните главата и задната част на шията са жълтеникави със златист оттенък, перата са заострени, копиевидни и приличат на грива. Останалото оперение е тъмнокафяво, с широка и неясна черна ивица на върха на опашката.

А къде е орелът змияр? Крилата и тялото му са изцяло светли с по-тъмни петна отдолу, а главата и гушата са кафяви. Знаете ли също така, че често докато ловува „увисва“ във въздуха?

Виждате ли някъде граблива птица с бели и черни пера и жълто-оранжево лице? Значи сте намерили и египетския лешояд.

А соколът орко виждате ли го? Той има напетнен корем и тъмносив гръб, а също и тъмна „качулка“ и широки черни бакенбарди. Знаете ли, че скоростта на този сокол при атака надхвърля 150 км/ч което го прави грабливата птица с най-бърз активен полет. Изключителната му маневреност му помага никога да не се удря в земята или в друго препятствие.

Някъде трябва да познаете и ловния сокол. Цветът му е землистокафяв с тъмни два мустака отстрани на човката, което му придава вид на по-светъл сокол орко.



Коментари
7 коментара

рени , ,

Публикувано на 26.10.2015

1 Ловния сокол 2 Орелът змияр 3 Египетски лешояд 4 Соколът орко 5 Скален орел

Габриел Желев, 9 г.,

Публикувано на 04.11.2015

До редакцията:Кога ще има нова задачка–закачка,защото тази нещо не ми харесва?

От редакцията: След 1-2 дни.

рени , ,

Публикувано на 06.11.2015

До редакцията: Верен ли е отговорът ми?

От редакцията: Без грешка. Страхотна си!

рени , ,

Публикувано на 07.11.2015

До редакцията: Много благодаря!

Ани Петрова, 11 г.,

Публикувано на 11.11.2015

Кога ще има нова задачказакачка?

От редакцията: Точно сега я пускаме.

Вики , 10 г.,

Публикувано на 10.02.2016

Напиши коментар*1.врабче 2.орлова змия 3.орел 4.женски сокол 5.сокол До редакцията:За четвъртото не бях сигорна

От редакцията: Не е точно това, ако искаш помисли пак. ;-)

Симона Мешева , ,

Публикувано на 10.04.2016

Ловен сокол,орел змияр,египетски лешояд,сокола орко,скален орел.

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град