зоокът

Начало | зоокът | Проучване разкрива скрити причини котките да драскат мебелите и как да ги спрем

Проучване разкрива скрити причини котките да драскат мебелите и как да ги спрем

Аз детето | 2024-08-19

Проучване разкрива скрити причини котките да драскат мебелите и как да ги спрем

Въпреки че драскането на повърхности е нормално котешко поведение, ново проучване обяснява защо някои котки са по-разрушителни от други. И не, те не искат просто да ви дразнят като драскат всичко у дома. „Ние показваме, че някои фактори – като присъствието на деца у дома, личностните черти на котките и техните нива на активност – значително влияят върху степента на поведение при драскане“, казва ветеринарният изследовател Ясемин Салгирли Демирбас от университета в Анкара в Турция.

Важно е да осигурите на котките повърхности, върху които да драскат, тъй като тази дейност поддържа ноктите им остри и ги предпазва от прерастване и причиняване на здравословни проблеми. Надрасканите повърхности също действат като териториален маркер, позволявайки на котките да общуват със своите събратя от рода на котките. Тук обаче могат да възникнат проблеми. Колкото по-разочарован е собственикът на котката, която разкъсва скъпия кожен диван, толкова повече е вероятно котката да го надраска още повече в отговор на повишеното социално напрежение, според Salgirli Demi̇rbas и нейните колеги от Португалия, Канада и Франция. Изследователите анкетирали над 1200 собственици на котки – всички от които притежават само една котка – за да открият, че стресът е водещата причина за прекомерното дращене при домашните котки. Въпреки че данните, докладвани от самите тях, са предразположени към пристрастия, те откриха силна асоциация.

„Ние виждаме ясна връзка между определени екологични и поведенчески фактори и повишеното поведение при котки“, казва Салгирли Демирбас. „По-конкретно, присъствието на деца в дома, както и високите нива на игра и нощна активност значително допринасят за повишеното драскане“. Това ни казва как можем да работим с нашите котки, за да променим поведението им.

„Осигуряването на безопасни скривалища, високи места за наблюдение и достатъчно възможности за игра може да помогне за облекчаване на стреса и да ангажира котката в по-конструктивни дейности“, съветва Салгирли Демирбас. Така че, ако котката ви драска там, където не трябва, важно е да използвате положителни стратегии за подсилване и да избягвате тактики, които биха могли да влошат стреса на котката. Положителните тактики включват осигуряване на алтернативна повърхност за драскане, близо до избраната от котката зона за драскане. Котките обикновено драскат в социално значими области, вероятно като начин да изразят емоционалното си състояние. Така че местоположението на техния стълб за надраскване има значение за тях. Също така е от решаващо значение да играете с вашия котешки спътник по начин, който работи за тях. Изследователите подозират, че котките, които играят продължително време, са по-склонни да драскат по-често, вероятно поради стреса от свръхстимулация.

„Насърчаването на редовни и кратки интерактивни сесии за игра, съчетано с предлагането на подходящи играчки, може да облекчи стреса и следователно да намали нежеланото поведение при драскане“, препоръчва екипът в своя документ. Котките наистина са особени същества. Те имат силни предпочитания за много неща, включително как ги потупваме. Опитът да определите конкретен стресор зад реакцията на вашата котка може да ви помогне да разберете как да смекчите проблемното поведение. „Разбирането на основните емоционални мотивации на поведението като чувство на неудовлетвореност, което изглежда е свързано с личностни черти и фактори на околната среда, позволява на стопаните да се справят директно с тези проблеми“, казва Салгирли Демирбас.

Междувременно успокояващите котешки феромони могат да помогнат за разсейване на ситуацията, докато се изследват други тактики. „Нашите открития могат да помогнат на хората, които се грижат за тях, да управляват и пренасочват надраскването към подходящи материали, което би могло да помогне за насърчаване на по-хармонична жизнена среда както за котките, така и за хората, които се грижат за тях“, заключава Salgirli Demi̇rbas. Котките са наши спътници от повече от 10 000 години, защитават реколтата ни, забавляват ни и осигуряват обич. Да се опитаме да ги разберем по-добре е най-малкото, което можем да направим в замяна.

Вижте още:



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град