зоокът

Начало | зоокът | 7 популярни мита за грижата за котките, в които е опасно да се вярва

7 популярни мита за грижата за котките, в които е опасно да се вярва

Аз детето | 2023-04-25

7 популярни мита за грижата за котките, в които е опасно да се вярва

Хората сме толкова очаровани от котките и техният мистериозен нрав, че често им приписваме свръхестествени способности. Вероятно по света съществуват безброй митове за тези очарователни животни, но ние ще разгледаме някои от най-популярните и ще ги разбием.

Котките могат да издържат дълго време без компания.

Понякога собствениците са убедени, че котките са независими същества, които за разлика от дружелюбните кучета не изискват много внимание. Но всъщност те също ценят човешкото общуване и се нуждаят от обич. Експертите по котки смятат, че домашният любимец може да бъде оставен сам максимум 24 часа – и дори този период е твърде дълъг за някои животни. Важно е да се вземе предвид здравословното състояние на котката, нейният характер, активност и възраст. Например малко коте, което трябва да се храни 3-4 пъти на ден, определено не трябва да се оставя без надзор за дълго време.

Някои котки изпитват тревожност при раздяла. Можете да познаете това по следните поведения:

  • прекомерно мяукане;
  • отказ от храна и вода, когато собственикът не е наоколо;
  • често уриниране на неподходящи места;
  • повръщане;
  • постоянно облизване;
  • деструктивно поведение като надраскан диван и преобърнати саксии с цветя;
  • бурни поздрави, когато собственикът се върне у дома.

За да предотвратите тъгата на вашия домашен любимец, докато не сте вкъщи, създайте му пространство за игра. Можете да поставите котешки катерушки до прозореца – така животното ще има възможност да наблюдава какво се случва на улицата. Също така е важно да отделяте поне 10 минути на ден за игра с котката. Ако отсъствате някъде повече от ден, помолете приятелите си да се погрижат за вашия домашен любимец.

Млякото е полезно за котките.

Повечето котки не могат да понасят лактозата в млякото, защото червата им нямат ензима, който да я усвои. Млякото може да причини повръщане, диария и болки в корема при животните. Да изпие цяла чинийка с мляко, за котката е все едно дете да изяде 30-сантиметрова пица само. Ако редовно храните вашия домашен любимец с мляко, това може да му причини сериозни проблеми с теглото. Единствената ситуация, когато на животно трябва да се даде такова лакомство, е когато трябва да отгледате коте, което по някаква причина е останало без майка. Но в този случай е по-добре да изберете специална млечна формула за котки. А за възрастен домашен любимец е достатъчна чиста питейна вода.

Домашните любимци трябва да бъдат пуснати на разходка.

Домашните котки живеят средно 15–17 години, докато бездомните котки живеят само 2–5. Тоест градската среда не е никак безопасна за животното. Може да попадне под колелата на кола, да яде развалена храна, да се бие с други котки или кучета, просто да се изгуби и да не намери пътя към дома. И ако няма ваксинации, рискът да се разболее е голям. Например вирусът на котешка калцивироза е силно заразен и може да се запази в околната среда до една седмица. Смъртността от него достига 60%. Ако имате активен домашен любимец и сте сигурни, че той ще се наслаждава на открито, извеждайте го на разходка на каишка, която се закрепва за врата и гърдите. Можете да си купите такава в магазина за домашни любимци. Дайте време на вашата котка да свикне с новия аксесоар и след това изберете безопасна външна зона, която котката ви да изследва. Преди да започнете да ходите, третирайте козината на вашия домашен любимец за бълхи и го ваксинирайте. Необходимият минимум е ваксина срещу бяс и комплексна ваксинация срещу вирусни заболявания.

Кастрацията кара котките бързо да наддават на тегло.

Също като хората, животните качват излишни килограми, когато ядат много и се движат малко. Стерилизацията или кастрацията не влияят на това. Най-вероятно митът е възникнал поради факта, че операцията се извършва на вече пораснали домашни любимци. Те не се нуждаят от толкова калории, колкото котенцата, и ако продължат да се хранят както преди, ще надебелеят. За да избегнете това, важно е да не прехранвате котката си – препоръките за размера на порциите обикновено са на опаковката на храната. Стерилизирането или кастрацията ще даде възможност на вашия домашен любимец да живее дълъг и здравословен живот.

Котките не изискват специални грижи.

Всъщност не е достатъчно само да купите храна и купичка за нея – важно е и правилното организиране на пространството в апартамента. Например вземете специални стълбове за надраскване, така че котката да не използва мебелите за това, и предлагайте специални къщички и дървета за игри. Дори оборудването на тоалетна не е толкова лесно – животното може да не хареса размера на кутията или нейното местоположение. Някои породи изискват специални грижи. Сфинксовете например имат мазна кожа и затова трябва периодично да се къпят в топла вода с мек животински шампоан. Котките с дълга козина, като Мейн Куун, трябва да се разресват на всеки няколко дни, за да се предотврати заплитане. Също така, всички домашни любимци трябва редовно да се водят на ветеринарен лекар и да се ваксинират. Ако възрастна котка преди това не е имала здравословни проблеми, можете да отидете на профилактичен преглед веднъж годишно. Възрастните домашни любимци над 11 години изискват посещение при ветеринар на всеки шест месеца. Освен това, ако изберете чистокръвни животни, разберете какви заболявания имат. Персийските котки например често имат проблеми с очите и зъбите, така че трябва да обърнете специално внимание на тяхното състояние.

Животните различават отровните растения от безобидните.

Повечето котки са придирчиви същества и са много внимателни към това какво ядат. Следователно тяхното отравяне е наистина рядко. Но не е напълно изключено. Една млада любознателна котка може да опита непознато цвете – просто така, от скука. Следователно потенциално опасните растения трябва да се поставят там, където домашният любимец не може да ги достигне. Някои цветя е по-добре изобщо да не се внасят в къщата. Така че, в случай на лилии, прашецът може да причини отравяне, ако попадне върху козината на животното. Алое вера, азалия, хризантема, нарциси, лалета и здравец също се считат за отровни за котките. Вместо това е по-добре да изберете калатея, орхидея или гербер. Между другото, котките гризат цветя не за да причиняват вреда. Така те се опитват да подобрят храносмилането и да прочистят стомаха от космите, които попадат в него по време на облизване.

Котките имат девет живота.

За съжаление животът е само един. Но казваме, че котките имат 9, защото например в Ню Йорк котка падна от 32-ия етаж и се отърва с леко увреждане на белите дробове и отчупен зъб. Два дни по-късно лекарите изпратили животното у дома. И все пак подобни ситуации са изключителни – иначе нямаше да се пише по вестниците. В действителност домашният любимец може да се нарани сериозно, дори ако падне от 1-ви или 2-ри етаж. Затова е по-добре да не разчитате на котешки късмет и да поставите специални мрежи на прозорците, които предотвратяват падането. Мнението, че котешката слюнка има антибактериален ефект и следователно домашният любимец може сам да излекува раните си, също е погрешно. В дивата природа животните ближат ожулвания, за да почистят увредените участъци от мръсотия и да се успокоят. Но по този начин те могат да внесат инфекция и затова трябва да се спре подобно поведение. Ако раната или драскотината е малка, измийте я с мек антисептичен разтвор или топла вода. И в случай на сериозни щети е по-добре да заведете животното във ветеринарната клиника.

Вижте още:



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град