зоокът

Начало | зоокът | Как да помогнем на котката ако ѝ е твърде топло

Как да помогнем на котката ако ѝ е твърде топло

Аз детето | 2024-07-17

Как да помогнем на котката ако ѝ е твърде топло

Котките имат естествени охлаждащи механизми, които им помагат да се справят по-лесно с жегата. Например между подложките на лапите има потни жлези, които са отговорни за процеса на терморегулация на тялото. И когато температурата на околната среда се повиши, котката може инстинктивно да започне да ближе козината си, за да се охлади. Но при температури над 25 градуса естествената защита на котката не е достатъчна. Топлината може да предизвика топлинен удар, който не само засяга благосъстоянието на животното, но понякога води до сериозни смущения във функционирането на вътрешните органи или дори смърт.

С повишен риск в жегите са т. нар. брахицефали – котки със сплескани лица, като персийките. Поради скъсените си дихателни пътища те са по-склонни към прегряване от другите породи. Котенцата, възрастните домашни любимци и котките с наднормено тегло или здравословни проблеми, които ограничават движението, също се нуждаят от повишено внимание в горещото време.

Как да помогнем на котка в жегата? Опитайте се да изпълните всички елементи от списъка, за да намалите риска от дехидратация или прегряване на животното.

Осигурете на вашия домашен любимец питейна вода

В горещините дишането на котките се учестява – така животните помагат на тялото да се охлади. Въпреки това, заедно със задуха идва загубата на течности, което може да доведе до дехидратация. В горещо време е особено важно вашата котка да има свободен достъп до чиста питейна вода. Поставете допълнителни купи в различни стаи. Ако вашият домашен любимец живее на открито, не забравяйте да поставите няколко купи на различни сенчести места в градината. Дръжте контейнерите пълни през цялото време, добавяйте вода, ако е необходимо, и мийте купите поне веднъж на ден. Може би вашата котка обича да пие вода направо от чешмата. В този случай от време на време я канете в банята и отваряйте крана. Ако не можете да останете вкъщи през цялото време, добавете малко вода във ваната, мивката или душ коритото, за да може вашият домашен любимец лесно да утоли жаждата си, докато ви няма.

Също така се случва, че е трудно да дадете на вашия домашен любимец вода за пиене. Тогава можете да прибегнете до хитрост и поне през горещия период да прехвърлите котката от суха на мокра храна. Всички видове пастети, желета, яхнии и мусове съдържат повече течност и следователно такава диета ще помогне за намаляване на риска от дехидратация. Ако нямате подръка такива продукти, опитайте да накиснете сухите гранули с вода. Също така, ако вашият домашен любимец отказва да пие обикновена вода, предложете му безсолен и нискомаслен бульон, останал след варенето на риба, пиле или скариди. Въпреки това, не оставяйте купа с храна на топло, ако котката не е приключила с яденето. При високи температури може бързо да се влоши.

Създайте комфортна среда за вашата котка

Опитайте се да поддържате домашния си любимец възможно най-хладен. Включете климатика или вентилатора. Сутрин и вечер отваряйте прозорците и проветрявайте помещението. Ако обаче на прозорците няма мрежи гледайте домашният любимец да не падне от прозореца. Пуснете завесите или щорите през деня, за да ограничите навлизането на пряка слънчева светлина в дома ви. Поставете пластмасови бутилки със студена вода или пакети с лед, увити в кърпа, директно до леглото на котката или до мястото, където котката обича да си почива. Ако е възможно, не оставяйте котката си навън през деня до залез слънце. Ако домашният любимец все още е на чист въздух и не иска да влезе в къщата, уверете се, че животното е на сянка и го изгонете от палещото слънце.

Също така през летните горещини можете да замените обикновеното котешко легло със специална постелка с охлаждащ ефект. Тези матраци са с пълнеж от гел или пяна, които не се нагряват от околния въздух и осигуряват на котката допълнителна прохлада. Килимът може да бъде поставен както на пода в къщата, така и на сянка отвън, например на тревата под короните на дърветата. Между другото, има различни опции за такива легла: някои изискват предварително замразяване в хладилника, други имат охлаждащ ефект без допълнителни действия.

Избягвайте дейности

Физическата активност, съчетана с високи температури на околната среда, може да доведе до прегряване или обезводняване на тялото на домашния любимец. Ето защо, ако е възможно, откажете се от тренировки, игри и разходки. Или преразгледайте графика си и го преместете в по-хладни сутрешни или вечерни часове, когато слънцето не е активно.

Погрижете се за козината на вашата котка

Особено важно е да се следи състоянието на козината на дългокосместите породи и котките с гъст подкосъм. Изобилието от мъртви косми и още повече заплитания по тялото на животното могат да задържат топлината. Опитайте се да четкате котката си всеки ден, за да ѝ помогнете да се справи с жегата. И ако не можете сами да се справите с подстригването, заведете вашия домашен любимец на професионален груминг. Между другото, не трябва да потапяте напълно вашия домашен любимец във вода, за да му помогнете да се охлади. Мократа козина, изложена на горещ въздух, ще създаде нещо като парников ефект и това може да доведе до топлинен удар на котката ви. Вместо това можете да минете козината на котката си с влажна кърпа, да я погалите с мокри ръце или леко да навлажните лапите и ушите ѝ.

Какво да направите, ако котката ви получи топлинен удар?

В горещите дни наблюдавайте котката си особено внимателно, за да забележите навреме промени в състоянието ѝ и да видите признаци на топлинен удар. Трябва да сте нащрек за следните симптоми:

  • повръщане и/или диария със или без кръв;
  • дезориентация;
  • зачервяване на венците;
  • спукани кръвоносни съдове по бялото на очите, кожата на ушите, корема и венците; затруднено дишане, хрипове и недостиг на въздух;
  • конвулсии;
  • невъзможност за ставане или ходене.

Ако забележите, че нещо не е наред, опитайте се да заведете котката си в клиниката възможно най-бързо или повикайте ветеринарен лекар у дома си. Преди срещата с лекар поставете котката си в хладна стая с климатик или вентилатор, за да помогнете на котката да се охлади по-бързо. Предложете вода и ако вашият домашен любимец отказва да пие сам, намокрете венците му с вода. Намокрете също лапите и ушите и нанесете влажна, хладна кърпа върху гърба и корема.

Вижте още:



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град