малък готвач
Вкусни картофени тиганички по рецепта на Петсън и Финдъс
„– Какво ще обядваме? – попита Петсън. – Вали дъжд и не ми се ходи с велосипеда до магазина.
Финдъс се почеса и се замисли.
– Вкъщи винаги имаме яйца. И картофи. Също и брашно. Имаме и сладко от червени боровинки. Значи ще обядваме картофени тиганички.
– Браво! – зарадва се Петсън. – Умник си ти, а не коте!
Финдъс беше напълно съгласен.
– Не знам какво щеше да правиш без мен! – каза той. – Аз дори знам къде е рендето, а ти не знаеш.
– Може и да не знам – каза Петсън, – но пък мога да приготвя сместа и да обеля картофите.
Финдъс донесе рендето, което кой знае защо беше на лавицата с книгите, и се зае да стърже картофите.“
Интересна история, нали? И сигурно се чудите що за чудо са тиганичките. Можете лесно да разберете. Ако и вие като Петсън и Финдъс сте гладни и не ви се ходи до магазина, пригответе си техните тиганички. Няма да съжалявате.
А ето и необходимите продукти:
- 8 по-големи картофа
- 1 ч. ч. брашно
- 1 ½ ч. л. сол
- ½ литра мляко
- 1 яйце
- масло
Ето и как да си ги приготвите:
1. Пресейте брашното, добавете солта. Добавете малко мляко и разбъркайте. Добавете останалото мляко и яйцето и бъркайте, докато получите гладка смес.
2. Обелете картофите, измийте ги и ги настържете на едно ренде направо в сместа. Разбъркайте добре. Ако стържете картофите в отделна купа, веднага ги изсипвайте в тестото. Не стържете картофите предварително, за да не потъмнеят.
3. Разтопете маслото в тигана. С голяма лъжица загребвайте от сместа и изсипвайте в тигана, като леко притискате и заглаждате тиганичките с лъжицата. Пържете в тигана по 3-4 тиганички наведнъж.
4. По желание в друг тиган можете да изпържите свинско месо, нарязано на парченца, и да го поднесете заедно с тиганичките. Гарнирайте със сладко от боровинки!
От „ДА ГОТВИМ С ФИНДЪС И ПЕТСЪН“