зоокът

Начало | зоокът | Направете IQ тест на кучето си и разберете колко умно е то

Направете IQ тест на кучето си и разберете колко умно е то

Аз детето | 2024-01-18

Направете IQ тест на кучето си и разберете колко умно е то

Кучетата са като децата (почти): всички смятат, че тяхното е изключително умно. Но как можете да разберете дали вашето куче наистина е интелигентно или просто очарователно? Разбира се, те откликват на собственото си име или на хубава дума („разходка“ или „лакомство“) или лоша („ветеринар“ или „къпане“) – въпреки че това може да има повече общо с оцеляването, отколкото с наличието на солидна команда.

Но сега скорошна статия, публикувана в списание Nature, показва, че някои кучета са способни на умение, за което преди се смяташе, че е ограничено до хората. Ето какво трябва да знаете за това и как да разберете дали кучето ви тайно е гений.

Как да направите кучешки IQ тест

В проучване, публикувано в списание Nature, изследователите установиха, че някои кучета са в състояние да научат името на нов предмет, след като го чуят само четири пъти. И според д-р Ян Хул, преподавател по биология в университета Кийл, който пише статията за The Conversation, е възможно да повторите теста у дома със собственото си куче. Ето какво трябва да направите:

1. Започнете с базов тест. Поставете няколко предмета, които вашето куче познава. Стойте извън полезрението на кучето си, кажете: „Донеси [име на играчка/предмет.]“

2. Проследявайте колко предмета е успяло да разпознае единствено въз основа на името им. Ако е успяло да идентифицира много от познатите предмети, можете да преминете към следващото ниво, за да видите колко бързо може да научи имената на нови обекти.

3. Покажете на кучето два нови предмета, кажете името на всеки предмет и след това го оставете да играе с тях известно време.

4. След като повторите името на всяка играчка четири пъти, помолете кучето да избере една от двете нови играчки. (Не включвайте такива, които са познати.)

5. Правете това многократно и следете колко пъти кучето избира правилния предмет, когато сте го поискали по име.

В проучването първите две кучета успели да идентифицират една от новите играчки по-често, отколкото случайно, но когато експериментът беше повторен с 20 други кучета, нито едно от тях не демонстрира това ниво на способност, когато ставаше въпрос за бързо научаване на името на нов обект.

Но това всъщност показва ли нещо?

Зависи. Изследователите посочиха, че трябва да се свърши още работа, преди да може да се определи дали някои кучета са наистина надарени повече от други или това е продукт на обучение или тяхната порода (или някаква комбинация от тях). Например Хул отбелязва, че бордър колитата и йоркширските териери са известни с това, че са умствено мотивирани и може да се представят по-добре на тест като този. От друга страна, кучетата, традиционно използвани за лов или състезания – като салуки и хрътки – може да не се интересуват от играчки или да угодят на своя човек и да откажат да си сътрудничат с компонента за обучение или тестване на експеримента.

Но това не означава, че не са умни: както и хората, кучетата не са мотивирани от едни и същи неща. (С изключение на лакомства.)

Прочетете и още интересни неща за кучетата:



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град