Растения и животни

Начало | Растения и животни | Нашите високи приятели – жирафите

Нашите високи приятели – жирафите

Аз детето | 2015-12-18

Нашите високи приятели – жирафите

Жирафите са едни от най-интересните животни на земята. Те са и най-високите. Обитават сухите и гористи савани на Африка на юг от пустинята Сахара. Смятани са от местните племена за свещено животно.

Жирафите са наистина гигантски животни. Техният ръст може да достигне 5,3 метра, а теглото им 1930 кг. Обикновено мъжките жирафи са малко по-високи и едри от женските. Бебетата жирафи, още след раждането си са високи около 1,60 м и тежат 55 кг.
Женският жираф ражда прав (при раждането си малкото пада на земята от един метър височина) ражда само по едно жирафче, което 20 минути след появяването си започва да ходи и суче, но понеже е много по-малко от възрастните и става лесна плячка за хищниците, около една седмица се крие на усамотени места, а след това следва плътно майка си.

Жирафите имат големи сърца. Сърцата им могат да достигнат тежест до 11 кг. Те се нуждаят от толкова големи сърца, за да може кръвта да се изпомпва по дългите им шии и също така сърцето изпомпва излишната кръв, когато главата е ниско до земята и й пречи да се върне бързо обратно в сърцето при рязко изправяне на шията и вдигане на главата.

Въпреки че жирафите на пръв поглед не изглеждат особено бързи, а даже и леко тромави, те всъщност са доста пъргави. При опасност скоростта им достига до около 50 км/ч. Жирафите могат и да се борят, ако се налага да опазят живота си, но обикновено като видят опасност просто гледат да избягат от нея, например от хищник.

Жирафите са тревопасни животни. Те използват дългите си шии, за да се хранят направо от дърветата. Тяхната любима храна е листа от акация, но също така се хранят и с клонки от други дървета, понякога и с цветя, шушулки и плодове.

Жирафите не пият много често вода, защото в листата на дърветата има доста вода. Но когато пият, те разтварят широко предните си крака, за да могат да се наведат достатъчно. Количеството вода, което изпиват наведнъж е до 60 литра.

В последните години броят на жирафите рязко намалява. В природата са останали около 100 000 жирафа. Това е така, заради замърсяването на местообитанията им, както и заради ловуването им.

Снимка: pixabay.com

Прочетете още:
Любопитни факти за големите котки
Динозаврите
Птицата ему



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град