Растения и животни

Начало | Растения и животни | Знаете ли как спят рибите?

Знаете ли как спят рибите?

Аз детето | 2021-12-09

Знаете ли как спят рибите?

Обичаш ли да спиш? Повечето деца обичат. Просто попитайте родителите им. Разбира се, може да не изглежда така. Когато например е близо до времето за лягане и искате да останете малко по-дълго, за да завършите гледането на филм или да играете видео игра, сънят може да не изглежда толкова желан. Но просто превъртете бързо напред към следващата сутрин! Алармата ти звъни или майка ти запалва светлината с весело: „Време е да ставаш, сънливко!“ Точно тогава обичаш да спиш, нали? Когато новият ден е дошъл, изглежда, че всички искаме само малко повече сън. Но какво ще стане, ако не можете да легнете, да затворите очи и да се сгушите в топлото си удобно легло? Все още ли искате да прекарате времето си в сън? Бихте ли могли дори да спите? Това са въпроси, за които се сетихме, когато се събудихме и нахранихме златните си рибки.

Рибите спят ли? И ако приемем, че го правят, КАК спят рибите? Ако някога сте гледали риба за определен период от време, знаете, че те се движат много. Те постоянно плуват. Може да изглежда, че никога не спират. Със сигурност имат нужда от почивка от време на време, нали?

В интерес на истината, те си почиват! Ако гледате риби достатъчно дълго, ще забележите, че те си правят почивки. Има определени периоди от време, в които изглежда, че висят на място, почти сякаш са в транс. Но очите им са отворени. Те спят ли? Простият отговор е да! Те спят и могат да спят по всяко време през деня или нощта. Рибите спят с отворени очи, защото нямат клепачи (с изключение на някои акули)!

Сънят на рибите обаче не е точно като човешкия. Като за начало те не използват възглавници. Те също нямат легла с чаршафи и одеяла! За рибите сънят е по-скоро период на почивка. Ако някога сте притежавали златна рибка или сте я наблюдавали отблизо, вероятно сте забелязали моментите, когато тя спи. Може да виси близо до дъното на аквариума в състояние, подобно на транс. Ако поставите храна през това време, вероятно сте забелязали, че е необходимо повече време, докато златната рибка реагира, точно както може да ви е трудно да се събудите от добър нощен сън!

Понякога хората виждат риби, когато спят и предполагат, че са будни, защото все още се движат. Повечето риби трябва да продължат да се движат, дори когато спят, така че да поддържат постоянен поток от вода, преминаващ покрай хрилете им, за да поддържат правилното ниво на кислород в телата си. За някои по-големи риби, като акули, това може да приеме формата на плуване с по-бавна скорост, когато спят. По-малките риби може да не са в състояние да правят нищо повече, освен от време на време да движат перките си. Някои видове риби са известни с това, че спят по начини, които приличат повече на традиционния сън за хората. Например рибите, които живеят близо до коралов риф, могат да останат активни през целия ден и след това да се скрият в пукнатини в рифа през нощта, за да избегнат хищници.

Една особена риба не използва възглавница, но използва нещо като „спален чувал“! Рибата папагал е известна със способността си да отделя „спален чувал“, направен от желеобразно вещество, направено от слуз. Когато дойде време за почивка, рибите папагали се заобикалят с желиран „спален чувал“, за да се предпазят от хищници, когато са готови да дремнат!



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град