Растения и животни

Начало | Растения и животни | Знаете ли, че горилите...

Знаете ли, че горилите...

Аз детето | 2021-10-08

Знаете ли, че горилите...

Готови ли сте да научите за един вид невероятни маймуни, банда? Тогава се присъединете към нас, докато изследваме прекрасния свят на горилите, с нашите девет топфакта за горили!

1. Има два вида горили: обикновена и планинска

Всеки вид се разделя на две групи, известни като подвид. Четирите подвида горили са източноконгоанска низинна горила, западноконгоанска горила, западна равнинна горила и западна речна горила! Всички диви горили живеят в Централна Африка, в район, разделен от огромна тропическа гора. От едната страна има обикновени горили, а другата има планински!

2. Горилите са много социални животни, които живеят заедно в групи

Горилите прекарват много време в придвижване по местообитанията си в семейни групи. Всяка група може да съдържа до 30 горили! Това обикновено включва доминиращ мъжки, няколко женски и тяхното младо потомство.

3. Горилите могат да тежат над 200 кг и да са високи колкото средностатистически човек!

Горилите са предимно тревопасни животни, което означава, че ядат само растения. Известно е обаче, че някои подвидове също ядат насекоми и охлюви! Възрастна горила може да изяде до 30 кг храна всеки ден – това са много листа!

4. Възрастните мъжки са известни като „сребърници“

Тези мощни мъжки могат да бъдат повече от 10 пъти по-силни от обикновения човек – те могат да събарят бананови дървета, да огъват железни пръти и да хапят с повече сила от лъв! В по-голямата си част обаче те са нежни гиганти, които използват цялата си сила само когато се чувстват застрашени.

5. Горилите са много умни!

Учените са забелязали диви горили, използващи пръчки, за да определят дълбочината на реките и потоците, правят стълби от бамбук, за да помогнат на бебетата горили да достигнат върховете на дърветата, и дори да изработят „прибори за хранене“ от клонки – помагайки им да изгребват и хапват жилещи насекоми! Горилите могат да живеят до 40 години, така че имат много време да се научат.

6. Отпечатъците от носа на горила са уникални като човешките пръстови отпечатъци!

В резултат на това учените могат да идентифицират отделни горили, като обръщат голямо внимание на формата на носа им. Уникалните белези или следи по лицата им също помагат! Удивително е, че горилите споделят огромните 98% от своята ДНК с хората!

7. Пленена горила, наречена „Коко“, научи езика на жестовете!

Ханаби-Ко, известен като „Коко“, беше женска горила от западната низина. През живота си тя научи над 1000 знака и успя да разбере повече от 2000 английски думи. Коко създава много красиви картини през целия си живот. Тя дори се е снимала в огледало през 1978 г. – едно от най-ранните селфита на животни!

8. За съжаление горилите са критично застрашени

Най-голямата заплаха, пред която са изправени, е унищожаването на местообитанията, което оставя горилите с по-малко безопасни места за живеене. Тъй като естественото им местообитание намалява, горилите трябва да се осмелят да се приближат до районите, където живеят хората, където е по-вероятно да хванат човешки болести или да станат жертва на бракониерство.

9. Усилията за опазване обаче работят!

Един подвид, планинската горила, наскоро отбеляза рекордно високо ниво! При последното преброяване 1063 от тези страхотни маймуни са открити в дивата природа. Ура!



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град