Растения и животни

Начало | Растения и животни | Бонзай – дървото, което можеш да си отглеждаш в стаята

Бонзай – дървото, което можеш да си отглеждаш в стаята

Аз детето | 2021-08-27

Бонзай – дървото, което можеш да си отглеждаш в стаята

Ако извънземно се свърже със Земята и ви помоли да опишете какво са дърветата, какво бихте казали? Сигурно ще опишете че са големи, зелени или шарени през есента, ще им говорите за дървесни стволове и клони с листа, вероятно ще говорите и за това колко високи могат да бъдат те. Това ще е добро описание, но няма да е пълно! Но как така? Просто е – не всички дървета са високи! Всъщност някои дървета са специално отглеждани и култивирани по начин, създаващ красиви, артистични, миниатюрни версии на това, което иначе биха били големи дървета. И можеш спокойно да ги отглеждаш в стаята си, даже е наложително да са там.

Ние наричаме тази японска форма на изкуство бонзай. Бонзай произлиза от японските думи, означаващи „насаждения в чинийка.“ Това точно описва бонзаите, които са дървета и храсти, отглеждани в малки контейнери. Интересното тук е, че много възрастни смятат, че това е специален вид дърво, което расте само в миниатюрна форма. Други смятат, че бонзай е общ термин за всеки вид миниатюрно дърво. Но вие можете да ги изненадате като им кажете, че според японската традиция, бонзай е специфична форма на изкуство със свои собствени цели и методи. Този вид изкуство е фокусиран върху внимателния растеж и оформянето на отделни дървета в контейнер.

Невероятното е, че бонзай съществува от около стотици, ако не и хиляди години. Открити са свитъци от картини от 1300 година, които включват тези малки дръвчета. Запомнете, че почти всяко многогодишно дърво или храст, които имат клони, може да се използва за бонзай. Въпреки че някои от тези дървета или храсти обикновено могат да станат доста големи, бонзайските техники поддържат дървото в миниатюрна форма чрез затваряне в малък контейнер. Дървета с малки листа или иглички са особено добри екземпляри за бонзай. Някои от най-популярните дървесни видове включват хвойни, ели, брези, нар и японски червени борове и клен.

Внимателното и умело подрязване е един от ключовите елементи на бонзай. Горните клони трябва да се подрязват внимателно, за да се създаде миниатюрно дърво с естествена красота. Подрязването на корените също често е необходимо за насърчаване на здравето на растенията, като същевременно се ограничава растежът. Ангажирането с изкуството на бонзай е много по-сложно от отглеждането на саксийно цвете. Изкуствено изработеният бонзай изисква ангажираност, както и значителни познания за дърветата и художествено око за естествената красота на дървото. Крайната цел е миниатюрно дърво, което изразява красотата, формата и стила на пълноразмерната версия на дървото.

Въпреки че бонзай идва от Япония, той се разрасна като форма на изкуство по целия свят. Може дори да успеете да намерите любители на бонзай близо до мястото, където живеете. Ботаническите градини по целия свят често представят експонати. Ако някога имате възможност, не забравяйте да ги разгледате. Ще бъдете изумени от тези миниатюрни, живи произведения на изкуството!

Photo by Devin H on Unsplash



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град