Растения и животни

Начало | Растения и животни | Крилати архитекти: удивителната красота на птичите гнезда

Крилати архитекти: удивителната красота на птичите гнезда

Мирела Любенова | 2022-05-20

Крилати архитекти: удивителната красота на птичите гнезда

Огромни кранове вдигат тежки бетонни плочи на десетки метри височина, за да можем да наречем това, което ще бъде построено в бъдеще свой дом... При това тази дейност е съвсем малка частица от строежа на една къща или блок! Но как тогава тези, които имат само крила и човки успяват да построят такива здрави гнезда, които ден и нощ издържат на времето и дори им остават запазени, когато отлитат на юг например... Изобретателността на птиците при строежите на гнезда е впечатляваща! Представете си само какво е да направите надежден подслон, който издържа на слънце, дъжд, вятър и неканени гости само с подръчни материали. При това някои от тези птичи домове са не просто убежища, те са истински произведения на архитектурата и изкуството. Хайде да полетим и да ги разгледаме!

Ивичест тъкач

Южна Африка, Намибия и Ботсвана са обитавани от необичайни крилати архитекти – ивичести тъкачи. В изграждането на своето гнездо тези птици са особено внимателни и изобретателни. Мъжкият изгражда гнездо от трева, палмови листа и тръстика, като окачва гнездото на тънки клони от алое или акация. И го строи надолу към земята като в крайна сметка гнездото е висящо. Изглежда така все едно си украсил коледна елха с играчка! Още по-интересното е, че в едно гнездо има само по едно яйце и едно малко пиленце, а пък тези птици могат да снесат до 25. Това означава, че за всяко яйце мъжкият прави нов дом близо до останалите. Така в крайна сметка гледано отдолу гнездото е доста голямо – с ширина до 6 метра! Можете ли да си представите, че ето това е направено от една птичка с големина около 15 см!

Беседкови птици

От семейство Врабчоподобни ви представяме удивителните строители – беседковите птици! Те живеят в Австралия и Нова Зеландия и по време на брачния сезон мъжките създават специално гнездо, което е на земята и по-скоро прилича на палатка или беседка! Интересното е, че при създаването на гнездото мъжкият все още няма нито малки, нито женска. Напротив той създава гнездото именно, за да привлече партньорка. Невероятното тук е, че този крилат архитект не просто построява гнездо от клони и треви, но го и украсява. При това както човек би наредил картини или цветя в стаята си. Горски плодове, цветчета, красиви бръмбари и други ярки дреболийки – всичко влиза в употреба, за да впечатли бъдещата си „съпруга“. След това женските птици се събират на ято и оглеждат гнездата, за да изберат своя партньор. Но най-интересното е, че това не е жилище за потомците. Цялата работа за създаване на гнездо за малките, както и грижите за тях се извършват от женската на някое високо дърво.

Фламинго

При тази необичайна птица, дори и гнездото е такова! Тъй като фламингото често се установява в плитките води на блатата, новосформираната двойка създава гнездо от кал и тръстика, което по-скоро прилича на малък вулкан с вдлъбнатина за яйцето. Фламингото е колониална птица, така че гнездят на цели ята. Понякога броят на колонията достига 1 000 000 пици и толкова гнезда направени едно до друго. И въпреки че всяка двойка излюпва само по едно пиле на година, родителите се грижат за всички пиленца на колонията! Има истински „детски градини“, където няколко възрастни се грижат за децата, докато другите търсят храна.

Толкова са удивителни, нали? Сега кажете и споделете с нас в коментарите кое от тези гнезда ви се струва най-необичайно и интересно?

Снимки: pixabay.com



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град