Растения и животни

Начало | Растения и животни | Светеща акула – да, има такова животно

Светеща акула – да, има такова животно

Аз детето | 2021-07-23

Светеща акула – да, има такова животно

Изследователи на акули, работещи край източния бряг на Нова Зеландия, са направили „светещо ярко“ откритие. В ново проучване, публикувано в списанието Frontiers in Marine Science, учените установяват, че три вида дълбоководни акули са биолуминесцентни или иначе казано: светят в мека синьо-зелена светлина със специализирани клетки в кожата си. Един от видовете, наречен черна акула, достига до дължина от почти 2 метра, което го прави най-голямото познато биолуминесцентно гръбначно животно. Известно е, че гигантските калмари, които стават много по-големи, също произвеждат светлина.

По-рано биолуминесценцията е била документирана само за около дузина видове акули, така че това откритие значително допринася за знанията ни за разпространението на явлението при тези и други морски животни, казва Жером Малефет, научен сътрудник от Льовенския католически университет в Белгия и водещ автор на новото изследване. Другите два вида новооткрити акули са малко по-малки от черната и най-интересното е, че всички са уловени за пръв път случайно от местни рибари. Никой от видовете не се счита за застрашен от изчезване, но малко се знае за начина им на живот и биологията на тялото им.

Дива Амон, дълбоководен биолог и изследовател на National Geographic, която не е участвала в проучването, казва, че е била „в страхопочитание“ от откритието. „Тези открития ни напомнят колко много трябва да открием и разберем за дълбокия океан и неговите обитатели“, казва тя.

Всъщност за съществуването на светещи акули се предполага отдавна. Още през януари 2020 г. Малефет и екип от учени от Льовенския католически университет и Националния институт за водни и атмосферни изследвания в Нова Зеландия прекарали един месец на борда на дълбоководен траулер. След като уловили живи акули в мрежи, изследователите поставили животните в резервоар с морска вода, изолирали ги в тъмно помещение и наблюдавали за признаци на биолуминесценция. Но в резултат на стрес или евентуално „срамежливост“ нито един от видовете не е показал на какво е способен и затова акулите били пуснати обратно в океана.

Повечето биолуминесцентни организми, включително светулките, имат специализирани клетки или органи, които съдържат определени химикали и съединение, наречено луциферин, които взаимодействат с кислорода, за да произвеждат светлина. Някои светещи същества, като дълбоководни риби, получават своя блясък, като служат като домакин на колонии от биолуминесцентни бактерии. От друга страна биолуминесцентните акули излъчват светлина от специализирани клетки на кожата си, известни като фотоцити, но как точно правят това все още е загадка. Когато Малефет и екипът му анализирали събраните от тях кожни проби, не открили никакви следи от луциферин или биолуминесцентни бактерии.

В дълбочините на океаните, където учените изчисляват, че три четвърти от всички същества са биолуминесцентни, способността да създават светлина може да бъде изключително изгодна. Дълбоководните животни използват биолуминесценция, за да правят всичко – от привличане на плячка до възпиране на хищници. Биолуминесценцията може дори да помогне на дълбоководните животни да се маскират. В „зоната на здрача на океана“, която получава минимално количество слънчева светлина, биолуминесцентните животни могат да скрият силуета си от хищници, които се крият отдолу, като произвеждат достатъчно светлина, която да съответства на заобикалящата ги среда – трик, известен като контраосветление. И трите вида акули, изследвани в това проучване, са имали големи концентрации на фотоцити в долната си страна, което предполага, че тези акули могат да се скрият от хищници – за които се смята, че включват предимно по-големи акули – точно по този начин.

Откритието, че тези три вида произвеждат светлина, „не е изненадващо“, казва Дейвид Еберт, директор на изследователския център за тихоокеанска акула в Мос Ландсърдинг, но все още е вълнуващо. Това е така, защото изследователите смятат, че много повече видове акули вероятно са способни да произвеждат светлина. Както Еберт, така и Малефет се надяват в бъдеще да се обърне повече внимание на дълбоководните акули, тъй като самите те и местообитанията им са недостатъчно проучени и застрашени. „Много хора знаят, че акулите могат да хапят, благодарение на филма „Челюсти“ - казва Малефет, – но малко хора знаят, че могат да светят в тъмнината.“

Прочетете и още няколко интересни факта за акулите:
Пет акули от които не бива да се плашите
Колко ли акули има в морето и други интересни факти
Голямата бяла акула – най-опасната сред рибите



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град