Растения и животни

Начало | Растения и животни | Какво знаете за щурците? Със сигурност не всичко интересно!

Какво знаете за щурците? Със сигурност не всичко интересно!

Аз детето | 2021-08-04

Какво знаете за щурците? Със сигурност не всичко интересно!

Знаете ли, че щурците са предимно нощни животни, което означава, че те почиват през деня и стават активни през нощта. Ако сте прекарали много време навън след залеза на слънцето, знаете, че тогава почти всяко място, на което има повече трева, направо оживява от природна музика – музиката на щурците! Въпреки че звуците на мъжките щурци звучат като красива лятна симфония за човешките уши, те всъщност служат за две важни, практически цели за щурците: привличане на женските щурци и предупреждение за другите да стоят настрана.

Много хора погрешно смятат, че звукът на тези насекоми идва от краката им, но единственото нещо, което щурците получават от краката си, е движение. Всъщност крилата на щурците създават техните музикални мелодии. Краят на едното крило на щуреца е покрито с подобни на зъби изпъкналости, които го правят грубо. Горната повърхност на крилото е като стъргалка. Когато щурците търкат горната и долната част на крилата си заедно, те създават цвърчащ звук.

Още по-интересното обаче е, че щурците не само са естествено родени „музиканти“, те са и живи термометри. Щурците предпочитат топло време. Колкото по-топло е, толкова повече щурци ще „пеят“. Ето защо може да забележите особено шумни и много щурци в горещите летни нощи. Ако температурата падне под 18° C, щурците обикновено изобщо не издават никакъв звук. Някои хора вярват, че можете да определите температурата, като слушате насекомите. Всичко, което трябва да направите, е да преброите броя на звуците за 8 секунди и след това да добавите 5. Полученото число трябва да е приблизителната температура. Например, ако преброите 25 звука за 8 секунди, добавянето на 5 ви дава приблизителна температура от 30° C.

Тази връзка между щурците и температурата е известна като Законът на Долбиър, но все още не изхвърляйте термометъра си. Законът на Долбиър се основава на проучванията на пеенето на така наречените дървесни щурци. Изследователите са открили, че звуците на обикновения щурец в полето не са толкова точни, колкото на дървесните такива. Издаването на звуци от щурците на полето се влияе от фактори, различни от температурата, като възраст и успех в чифтосването.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град