Растения и животни

Начало | Растения и животни | Защо вълците вият на пълнолуние?

Защо вълците вият на пълнолуние?

Аз детето | 2021-07-24

Защо вълците вият на пълнолуние?

Представете си, че сте на вечерен поход със семейството си. Нощта е прохладна и се спирате да пиете от бутилката си вода в средата на гъста гора. Слънцето се е скрило зад хоризонта, а Луната и звездите се издигат на тъмното небе. Тогава го чувате. Воят резонира през нощния въздух и ви кара да настръхвате. Ято птици излитат от короната на дърво в далечината и вашето семейство говори за поемане на пътя към дома. Предпочитате да не срещнете вълка, който току-що чухте да вие на Луната. Чудили ли сте се някога точно защо вълците вият на Луната?

Е, истината е, че не го правят. Често срещан мит е, че вълците са по-склонни да вият по време на пълнолуние. Няма обаче доказателства, обвързващи поведението им с лунните фази. И все пак е много по-вероятно да чуете вълчи вой през нощта, отколкото през деня. Вълците са нощни животни. Те спят през деня и когато слънцето залезе, те се движат и ловуват. През хилядолетията хората забелязват, че нощем чуват вълци, които вият. Ето защо отдавна свързваме това поведение с Луната.

Ако няма нищо общо с лунните фази, тогава защо вълците вият? Има няколко различни причини. Често вълците вият, за да кажат на глутницата си къде да ги намерят. Подобно на кучетата, вълците са социални животни. Ако се разделят, виенето може да им помогне да се намерят. Виенето също служи за повик при лов. Ако вълк намери голяма плячка, той може така да ги извика да дойдат, надявайки се да участват в храненето. И накрая, вълците понякога вият като предупреждение за други животни на тяхна територия. Въпреки че вълците са социални, те не са прекалено приятелски настроени към онези извън тяхната глутница. Ако вълк, движещ се сам, чува вой на глутница, той знае, че е навлязъл в техния район и трябва бързо да се маха.

Виждали ли сте снимки на виещи вълци? Ако е така, може би знаете, че често насочват муцуните си към небето, докато го правят. Това е още една причина, поради която много хора смятат, че вълците вият на Луната. Експертите обаче казват, че истинската цел е да направят така че звука да се чува по-надалеч. Техните вокализации могат да бъдат чути от други вълци на разстояние до 11 километра.

Вълците също могат да разкажат много един за друг от слушане на вой. Те могат да разпознаят вой на другите в тяхната глутница, разбира се, но могат и да научат много за вълците, които никога не са срещали. Воят им предава информация за техния размер и здравословно състояние. Чували ли сте някога вълчи вой през нощта? Може би имате домашно куче, което вие в отговор на сирени или други животни. Чуването на този звук от диво животно може да бъде страшно – не забравяйте да се държите на разстояние от животните, които не познавате.

Прочетете още за вълците тук.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град