Космос

Начало | Космос | Знаете ли кои 7 съзвездия можете да видите съвсем лесно в небето?

Знаете ли кои 7 съзвездия можете да видите съвсем лесно в небето?

Аз детето | 2022-08-08

Знаете ли кои 7 съзвездия можете да видите съвсем лесно в небето?

Почти всеки знае как да намери Голямата и Малката мечка. Ако искате да впечатлите приятелите си и да впечатлите себе си, ето още няколко съзвездия, които могат да се видят с просто око.

Дракон

Това съзвездие се „крие“ точно между двете Мечки. За да го видите, намерете Голямата мечка и погледнете нагоре точно над горната част. Там трябва да има низ от звезди – проследете ги с поглед: преминете по дългата гърчеща се опашка и стигнете до главата. Това е целият Дракон. Това е едно от най-големите съзвездия в небето на Северното полукълбо. Подобно на Мечката, той принадлежи към циркумполярните, тоест никога не залязва отвъд хоризонта – може да се види през цялата година. Това съзвездие, подобно на много други, получило името си още в Древна Гърция. Според митовете това не са просто звезди, а драконът Ладон, който защитил дървото със златни ябълки в градината на Хесперидите. Когато Херкулес убил Ладон, опечалената Хера го изпратила на небето.

Касиопея

Това съзвездие също е ясно видимо на небето през цялата година, но идеалното време за наблюдение е есента. Буквата W в Касиопея се формира от пет ярки звезди, въпреки че всъщност в него има хиляди обекти: в допълнение към звездите, това са мъглявини и дори галактики джуджета. Не всички от тях се виждат с просто око. Според гръцките митове съпругата на царя на Етиопия Цефей (Кефей), майката на Андромеда, се е превърнала в това съзвездие. Касиопея се похвалила, че красотата ѝ надминава тази на морските нимфи. Те, разбира се, не харесали това и помолили Посейдон да я накаже. Той изпратил проклятие на Етиопия – потоп и чудовище, от което било възможно да се избяга само чрез оковаване на Андромеда към скала. Хората направили това, но момичето било спасено от Персей, който в крайна сметка станал неин съпруг. По-късно Посейдон решил да изпрати Касиопея и Цефей на небето. Като наказание за суетата той поставил кралицата с главата надолу: сега тя завинаги обикаля Северния полюс с главата надолу.

Цефей

С Цефей Посейдон бил по-благосклонен и го поставил с главата нагоре, точно до жена му. Външно съзвездието прилича на къща, въпреки че гърците виждат горната част на тялото в квадрат, а долната в триъгълник. Две забележителности ще ви помогнат да намерите Цефей. Първата е Касиопея и Малката мечка: начертайте права линия от Поларис към W и погледнете нагоре. Втората е опашката на Дракона: трябва да погледнете над острата точка на нейния завой. Идеалното време за търсене е от август до септември.

Андромеда

Андромеда също попаднала на небето, но Атина я изпратила там – поставила я до съпруга и майка си. За да намерите съзвездието, погледнете под върховете на Касиопея и потърсете три звезди, образуващи права линия. Това е първата част на Андромеда. След това погледнете настрани от долната звезда от реда. В допълнение към звездите в Андромеда си струва да потърсите малък облак. Това е мъглявината Андромеда – цялата галактика Съзвездие Андромеда, която се вижда от Земята дори без телескоп.

Лебед

Това съзвездие се вижда най-добре в края на лятото или началото на есента. Първо намерете основата/раменете на Цефей и „шията“ на Дракона, след това погледнете настрани от Мечките. Всеки август в района на съзвездието можете да наблюдавате метеорния поток Капа Цигниди. Той продължава няколко седмици и обикновено достига своя пик на 17 август – тогава „падащите звезди“ са най-видими дори без телескоп. Активността на потока обаче не е една и съща: достига пик веднъж на всеки 7 години. Последният изблик на звезден дъжд беше The Kappa Cygnids (KCG#012) през 2021 г. Митовете за това, че Лебед се появява в небето, са много. Според едната това е Зевс, превърнал се в птица, за да отлети на Земята при любимата си Леда. Според втория – поетът и музикант Орфей. Според третия – синът на Арес, Кикнос (в превод от древногръцки – „лебед“), който загива в битка с Херкулес. Според четвъртата версия – синът на Посейдон, Кикнос, който е убит от Ахил в Троянската война. И накрая, според петата и най-популярна – Кикнос е бил приятел на сина на Хелиос, Фаетон. Когато Фаетон умрял, Кикнос скърбял дълго време, за което боговете решили да го изпратят на небето под формата на красива птица.

Лира

Това малко съзвездие с форма на кофа се намира до Лебед. Има и много истории за появата му. Най-популярната е следната: след смъртта на Орфей боговете изпратили любимата му златна лира на небето, за да напомня на хората за прекрасните, хипнотизиращи мелодии на героя.

Орион

Това екваториално съзвездие се вижда както в северното, така и в южното полукълбо. Но по различно време. Лесно разпознаваемият астеризъм – Поясът на Орион – три звезди, подредени в редица, ще ви помогнат да го откриете. Като допълнителни помощници в търсенето използвайте Касиопея и Малката мечка: начертайте линии от Полярната звезда и изпъкналия връх на Касиопея в обратна посока от Лебед и Лира, докато се докоснат. Те трябва да се събират приблизително в района на Орион. Името на съзвездието е дадено от сина на Посейдон и Евриала, дъщеря на цар Минос. Според една версия Орион се е превърнал в съзвездие благодарение на Артемида. Богинята се влюбила в него, но брат ѝ Аполон бил против този съюз. Той дал на сестра си лък и предложил да стрелят в далечна, едва видима точка в морето – това бил Орион. Артемида била ужасно разстроена и изпратила любимия си на небето, за да свети там завинаги.

Вижте още:



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град