Космос

Начало | Космос | Какво е суперлуна?

Какво е суперлуна?

Аз детето | 2022-07-12

Какво е суперлуна?

Пълната луна е винаги красива, изглежда прекрасно, дори някак вълшебно. Ние често и се дивим на това, но то е просто една обикновена фаза на Луната. Фазите на Луната са непрекъснатите промени във външния ѝ вид. Те са следствие от това, че тя заема различни положения спрямо осветяващото я Слънце и Земята. Интервалът между две последователни еднакви фази е 29,5 денонощия и се нарича синодичен период.
Четири от фазите са достатъчно ясно различими, за да имат имена.

  • Новолуние - Луната е обърната с тъмната си страна към Земята и обикновено не може да бъде видяна, тъй като се намира между Земята и Слънцето. Изключение е случая при слънчево затъмнение, когато Луната засенчва Слънцето.
  • Първа четвърт - дясната половина от лунната повърхност е осветена.
  • Пълнолуние - Когато Земята е между Луната и Слънцето. Целият лунен диск е видим, освен при лунно затъмнение.
  • Последна четвърт - лявата половина от лунната повърхност е осветена.

Когато Луната е тънък сърп, останалата ѝ част съвсем леко се откроява на фона на черното небе. Тази т.нар. "пепелна светлина" е открита от Леонардо да Винчи и се дължи на това, че тъмната част на Луната се осветява от отразената от Земята слънчева светлина.

Но има нещо, още по-вълшебно свързано с Луната, което обикновено се случва през юни, юли и август. Може би сте чули, че преди няколко дни имаше суперлуна. За нас тя е наистина нещо магическо и странно, но откъде идва тази суперлуна и какво е?
Тъй като Луната обикаля около Земята, разстоянието между тях варира. Моментът, когато тя е най-близо до Земята, се нарича перигей, а времето, когато е най-далеч астрономите наричат апогей. И двете явления: перигей и апогей, се случват веднъж на всеки месец. В астрономията суперлуна не се използва. Това явление, както вече сигурно се досещате, учените наричат луна перигей или перигейско пълнолуние. Перигей просто означава "близо до Земята." Но, подобно на почти всички останали, сега ние се радваме наричайки тези явления суперлуни. Това име е измислено от един астролог, Ричард Нол, преди повече от 30 години. Тези суперлуни обаче не са просто нещо красиво, те могат да предизвикат реални физични ефекти, като например по-големи от обичайните приливи и отливи.

"Общо казано, суперлуни се появят на всеки тринадесет месеца и 18 дни, така че това не е нещо необичайно", казват от Военноморската обсерватория на САЩ. "В действителност, само миналата година имаше три суперлуни за няколко месеца".

Обикновено, ако сравним една снимка на суперлуна с такава на редовно пълнолуние ще видим, че има съвсем малка разлика в размера на двете. Но появата на огромна луна е до голяма степен една илюзия, която астрономите все още не разбират напълно.

Снимка: pictures.reuters.com



Коментари
4 коментара

Пролетина Йорданова, 12 г.,

Публикувано на 17.06.2015

А ние можем ли да ви изпращаме статии за Наука?
От редакцията: Може, но трябва да са измислени и написани от вас, а не взети от интернет или от някоя книга.

Пролетина Йорданова, 12 г.,

Публикувано на 17.06.2015

Това означава, че трябва да са наши лични наблюдения,така ли?
От редакцията: Общо взето да, но човек получава информация и от други източници, не само от лични наблюдения. Интересно е да се опишат такива неща от деца, защото от възрастни са описани и в книги, и в интернет, и в учебници.

Пролетина Йорданова, 12 г.,

Публикувано на 17.06.2015

А не може ли само някои факти?
От редакцията: Може, но не обещаваме, че ще публикуваме каквото и да е, защото преценяваме дали ще е интересно на повече деца.

Бела и конете 13г , ,

Публикувано на 12.08.2022

Много е интересно!

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град