Космос

Начало | Космос | Колко горещо е Слънцето?

Колко горещо е Слънцето?

Аз детето | 2021-08-26

Колко горещо е Слънцето?

Това е въпросът, който ни вълнува днес! Не би трябвало да е много горещо, не мислите ли? Все пак всички обичаме да ни огряват топлите слънчеви лъчи когато е хладно и наистина приятно, а пък през лятото е много подходящо да се печем на плажа. И след като издържаме и не се самозапалваме например и дори ни харесва – не би трябвало да е много горещо. Определено не е толкова горещо, колкото във фурната... Да, ама това изобщо не е вярно! Ако усетите истинската температура на Слънцето, фурната у дома ще ви се стори като хладилник. Все пак имайте предвид, че преди да стигнат до нас тези лъчи изминават доста дълъг път в космоса, а и нашата планета има озонов слой, който ни пази от директните му лъчи. Така че колко всъщност е горещо Слънцето?

Преди да отговорим точно нека започнем с това, че то всъщност представлява голяма топка газ. Тези газове са предимно водород и хелий, но Слънцето също съдържа малки количества от няколко други елемента, включително кислород, въглерод, азот, магнезий и желязо. В ядрото си (знаете всеки космически обект си има ядро) Слънцето изгаря милиони тонове водород всяка секунда в процес, наречен „ядрен синтез“. По време на ядрения синтез водородът се превръща в хелий и освобождава невероятни количества енергия. Благодарение на това Слънцето създава топлината и светлината, които в крайна сметка достигат до Земята. И докато у нас температурите през лятото са до най-много 35 и в по-редки случаи до 45 градуса, само си представете какво би било ако планетата ни беше по-близо до Слънцето! Кое е най-горещото нещо, което имаме тук на Земята! Какво ще кажете за лавата? При изригването на вулкан нейната температура е около 700 °C до 1200 °C. Много е горещо! Но дори и лавата не може да издържи на истинската топлина на Слънцето! Представете си само!

На повърхността (наричана „фотосферата“) температурата на Слънцето е около 6000 градуса по Целзий! Това е около пет пъти по-горещо от най-горещата лава на Земята. Но фотосферата не е дори най-горещата част! Температурата се повишава значително, когато се отдалечавате от фотосферата навътре към сърцевината. Хипотетично разбира се, защото никой не би се наел да ви закара дотам наистина. А и няма с какво – всичко би се стопило! Дори и да се отдалечите пак ще е доста топло! Така например короната на Слънцето, за която можете да прочетете тук, е с температура от 1 до 2 милиона градуса! Да, точно така – милиони градуси! За ядрото пък дори и не ни се мисли много, защото само от това се изпотяваме – затова само ще ви кажем, че то пък е с температура от 23 милиона градуса!

Ако ядрото е най-горещата част от слънцето, коя е най-студената? От време на време в областта на фотосферата изригват хладни и тъмни области на магнитни смущения. Учените наричат тези райони „слънчеви петна“. Слънчевите петна са по-хладни от околните райони и обикновено са „само“ около 3 704 градуса по Целзий! Сега за вас не знаем, но ние отиваме да пийнем един студен чай! И да благодарим, че космоса и планетата Земя ни пазят от тези горещини и никога вече няма да се оплакваме, когато през лятото е около 35, че дори и 40 градуса!



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град