Космос

Начало | Космос | Как ходят до тоалетна космонавтите?

Как ходят до тоалетна космонавтите?

Аз детето | 2022-04-12

Как ходят до тоалетна космонавтите?

В момента има много новини, свързани с космоса. Милиардерите участват в космическа надпревара, известни личности се возят с ракети, а 1500 страници с доклади, свързани с НЛО, току-що бяха разсекретени от правителството на САЩ. Епохата на космическия туризъм може скоро да настъпи, но ерата на космическото любопитство вече е доста здраво тук. Независимо дали ще се озовете в туристическа космическа ракета, дали ще живеете в космическа станция или просто четете за космическите събития от относителния комфорт на Земята, вероятно вече имате много въпроси, като например защо Марс е червен, защо Земята се върти, защо има други планети изобщо, как се става космонавт. Но някога замисляли ли сте се как хора родени в гравитация и свикнали с нея в ежедневния живот, живеят без нея месеци в космоса. Как правят обикновени неща, като ходенето до тоалетна например? След като няма гравитация дали нещата от тоалетната не хвърчат навсякъде около тях?

Може да изглежда малко несериозно или незряло да разсъждаваме върху това, когато идеята за изследване на космоса е толкова сложна и свързана с приближаващата климатична катастрофа, която трябва да се предотврати, но изглежда толкова трудно. Въпреки това смятаме, че е достатъчно разбираемо и дори разумно да се интересуваме и от такива неща. Ето и отговора!

Каква е основната бариера пред традиционното използване на тоалетна в космоса?

В основата на този проблем е гравитацията, или по-скоро липсата ѝ там в космоса. Концепцията за гравитацията е проста, която всички знаем и разбираме: има сила, която дърпа нещата надолу към Земята. Това е физика. Всички го разбираме. В космоса, където има по-малко или никаква гравитация, вие се реете. Всичко плува. Всичко, което не е закрепено към повърхност, плува, поради което виждаме видеоклипове на астронавти, които се закопчават в малки приспособления за спален чувал, когато дойде време за сън. Д-р Таня Харисън, планетарен учен, казва пред Lifehacker, че на космическата станция астронавтите живеят при „микрогравитация“. Те все още са достатъчно близо до Земята, за да имат малко гравитация, но по същество винаги са в състояние на „падане“. (Интересно е, че тя казва, че въпреки че урината им основно „плува“ в пикочните им мехури, астронавтите съобщават, че усещането за нужда от използване на тоалетна остава същото при тези условия.)

От това следва, че екскрементите (изпражненията) също плуват във въздуха, което звучи ужасно. Засега повечето хора, които се отправят към космоса, са едни от най-умните хора на Земята, които са се обучавали и учили години наред, за да могат да правят големи открития. Би било недостойно те да вършат брилянтната си работа, докато отпадъци плуват покрай тях, нали? Харисън посочва, че точно това се е случило по време на мисията Аполо 10 през 1969 г. Според официалните стенограми от мисията, командир Том Стафорд казва: „Има плаващо ако във въздуха“. Изследванията на астронавтите в тази област също проправят пътя за космически туризъм и, може би един ден, за живот в космоса. Със сигурност би било трудно да се убедят хората да си купят билет за космоса, ако смятат, че изпражненията ще летят вътре в превозното средство, но бъдете сигурни, че системата се е подобрила от 1969 г.

И така, как космонавтите ходят до тоалетната?

Вие не сте първият човек, който пита за това. Всъщност това е в главите на някои от най-големите ни учени много преди да изпратим човек на Луната. Харисън казва, че я питат как астронавтите се къпят. Питат я и деца, и възрастни.

Трейси Грег, факултетен експерт по планетарна вулканология в Университета в Бъфало, публикува малко обяснение миналата година. Тя отбеляза, че през 1961 г., когато Алън Шепърд става първият американец в космоса, той е такъв с „влажно бельо“, защото контролът на мисията го посъветва просто да си върши работата в скафандъра. За щастие на всички след него Международната космическа станция вече има тоалетна, макар и все още доста примитивна и често с хвърчащи от нея неща. През 2018 г. НАСА похарчи 23 милиона долара за подобряване на ситуацията, създавайки специална вакуумна система. Това включва маркуч с фуния в края. А дали това е толкова удобно, колкото тоалетната чиния вкъщи? Зависи как гледате на удобството, но със сигурност е по-приятно от това да си вършиш тези работи в скафандъра.

Колкото до акото...

Акането е малко по-различно. Тази вакуумна тоалетна за 23 милиона долара има специална функция за твърди отпадъци. Всъщност изглежда много като обикновена тоалетна и има повдигната седалка. В цялата баня има дръжки и опори за крака, така че всеки безтегловен потребител на тоалетната може да се задържи и да не отплува по средата на работата. (Можете ли да си представите?) Веднага щом астронавт отвори капака, за да си върши работата, тоалетната започва да засмуква, така че нищо не може да се отнесе обратно и да лети наоколо.

Вижте още:
Защо в Космоса няма гравитация?
Астронавт показва защо разливането на течности при нулева гравитация не е добра идея
С малко фокуси и една чаша можете да победите гравитацията



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град