Космос

Начало | Космос | Знаете ли какво има в Луната?

Знаете ли какво има в Луната?

Аз детето | 2023-05-16

Знаете ли какво има в Луната?

Луната – естественият спътник на нашия голям дом – Земята! Виждаме я всяка вечер в нощното небе, понякога дори и през деня и ни се струва, че знаем всичко за нея. Но изобщо не е така! Ще ви докажем с един прост въпрос – знаете ли какво има в Луната? Не? Спокойно, никой доскоро не знаеше, но сега вече имаме малко интересна информация, която ще откриете в следващите редове.

Френски учени комбинираха известни данни и компютърни симулации, за да определят какво се крие под повърхността на Луната. Резултатите от изследването са публикувани в списание Nature. За да научат за структурата на Луната (както и Земята и други небесни тела), астрономите трябва да разчитат на данни от сеизмичната активност. Начинът, по който акустичните вълни, създадени от повърхностни вибрации, преминават през и отскачат от материал вътре в планета или луна, помага на учените да създадат подробна карта на вътрешността на обекта.

Но в случая с Луната има проблем. Благодарение на „Аполо“ имаме данни за сеизмичната активност, но разделителната способност е твърде ниска, за да определим точно състава на вътрешното ядро на Луната. Знаем, че има течно външно ядро и предполагаме, че вътре има твърдо желязно ядро, но досега не сме успели да докажем това.

Астрономите от Френския национален център за научни изследвания са взели известни данни като основа, за да изградят профил на известните характеристики на Луната. Те включват степента на нейната деформация в резултат на гравитационното взаимодействие със Земята, променливостта на разстоянието от Земята и плътността. След това те провели симулации с различни основни материали, за да намерят модел, който да отговаря на данните от наблюденията. И открили, че лунното ядро ​​трябва да е много подобно на земното – с външен слой течност и твърдо вътрешно ядро. Според симулациите външното ядро има радиус от около 362 километра, докато вътрешното има радиус от около 258 километра. Това е около 15% от целия радиус на Луната.

Вътрешното ядро, открил екипът, също има плътност от около 7822 гк на м³. Това е много близко до плътността на желязото. Така учените успели да потвърдят по-ранни хипотези за лунното ядро, подобно на земното. И по-нататъшното проучване на спътника ще помогне да научим повече както за неговата история, така и за това как магнитните полета изчезват. Знаем, че малко след формирането си Луната е имала мощно магнитно поле, което е започнало да отслабва преди около 3,2 милиарда години. Такова магнитно поле се създава от движение и конвекция в ядрото, така че това, от което се състои лунното ядро, има много общо с това как и защо магнитното поле е изчезнало. Като се има предвид надеждата на човечеството да се върне на Луната за сравнително кратко време, може да не се наложи да чакаме дълго за сеизмично потвърждение на тези открития.

Вижте още:



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град