Космос

Начало | Космос | Знаехте ли, че на Марс има скъпоценни камъни?

Знаехте ли, че на Марс има скъпоценни камъни?

Аз детето | 2023-03-14

Знаехте ли, че на Марс има скъпоценни камъни?

Ех, какво ли няма на тази Червена планета... Уж е толкова близо до нашата Земя, уж учените я изучават от поне 100 години непрекъснато, а тя продължава да ни разкрива малко по малко своите тайни. И въпреки това има и още, и още. След като се разбра преди години, че има вода, че има някакъв особен вятър, интересни скали... сега имало и скъпоценни камъни. Вие знаехте ли за това?

Марсоходът на НАСА „Кюриосити“ вероятно се е натъкнал на кратер на Марс, който е пълен със скъпоценни опали, предава Futurism, позовавайки се на проучване, публикувано в Journal of Geophysical Research. Изследването, проведено от екип учени от Държавния университет на Аризона в сътрудничество с НАСА, потвърждава наличието на „пукнатини“ в светла скала, което предполага наличието на опали и по своята същност – наличието на вода. Водата на Марс би имала огромни последици за човечеството и космическите пътувания, каквито ги познаваме, превръщайки голямата червена планета в нещо като междугалактическа бензиностанция, която би позволила зареждане с гориво и по-нататъшни изследвания на звездите.

НАСА вече беше потвърдила древното съществуване на вода на Марс въз основа на проби от седименти в скалистата почва, но това ново откритие предполага, че вода може да е имало на планетата много по-скоро, отколкото се смяташе досега. Опалите естествено се появяват в природата, когато силициевият диоксид се разтваря във вода, което означава, че кратерът, в който тези скъпоценни камъни са забелязани, може да е приютил живот от интензивната радиация на повърхността на планетата.

Учен от ASU потвърди, че тези условия може да са били обитаеми в не толкова далечното минало, казано на космически език. НАСА планира да продължи изследването на Марс, за да стигне до същината на произхода на скъпоценните камъни, както в буквален, така и в преносен смисъл, предаде БГНЕС.

От опалите може да се извлича и вода, като от един триметров участък от начупения ореол може да се получи около 1,5 галона вода, което означава, че водата на повърхността на Марс не е само сянка от изгубен спомен, а поразителна възможност за бъдещето. Изследователите успяха да демонстрират тази техника за извличане, която отделя водата от опакования силициев диоксид, като използваха спекулативна наука и най-актуалните данни на НАСА за повърхността на Марс.

Вижте още:



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град