Космос

Начало | Космос | Има ли залези на Марс и как изглеждат те?

Има ли залези на Марс и как изглеждат те?

Аз детето | 2019-03-28

Има ли залези на Марс и как изглеждат те?

Какво си представяте, когато чуете Марс или Червената планета? Извънземни или пък може би просто куп червен прах и малко вода, която беше открита преди години! Каквото и да си представяте със сигурност обаче не е достатъчно. Марс е много по-интересна и красива планета отколкото подозирате. На Червената планета например също има атмосфера, много по-разредена от нашата, но си е там. По повърхността на планетата пък освен червен прах има и кратери, вулкани, пустини и знаете ли, че на Марс се намира най-високият планински връх в Слънчевата система? Да не говорим, че данните събрани от десетките мисии до планетата на различни космически апарати са доказали, че на Марс има и малки потоци вода, гейзери, както дори и южна полярна шапка, почти като тези на нашата планета. На Марс има и небе! При това много красиво! На Марс небето е жълто-оранжево, но не защото в атмосферата на Марс силно са разпръснати червени лъчи, а защото в атмосферата на Марс има много прах. И той е с червеникав цвят. По време на изгрев и залез марсианското небе в зенита има червеникаво-розов цвят, а в непосредствена близост до диска на Слънцето – от синьо до лилаво. Точно обратните цветове на изгрева и залеза при нас!

Нали не си мислехте, че на Марс няма изгреви и залези? Все пак планетата също обикаля около Слънцето и около оста си! Сега вече сигурно се чудите как изглеждат тези изгреви и залези.. Няма нужда да оставяте въображението си дълго да се чуди – за щастие НАСА са ни осигурили снимки. Вижте само колко интересно и красиво е! Ето така изглежда един залез на Червената планета!

Марсоходът „Curiosity“ е направил някои доста добри снимки на марсианските залези, но те, както и изгревите на Червената планета имат бледосин цвят. Това се дължи на първо място на факта, че Слънцето от Марс изглежда по-малко, отколкото от Земята и причината за това е много лесно обяснима. Разстоянието от нашата звезда до Червената планета е 227 900 000 км, а от Слънцето до Земята е 149 600 000 км. Така светлината, достигаща на повърхността на Марс при слънчев ден там, е сравнима с тази достигаща до повърхността на Земята при средно облачен ден тук. Не трябва да се забравя, че на Марс също има облаци и пясъчни бури, така че количеството светлина може да бъде и по-малко.

Атмосферата на Марс е много по-тънка от тази на Земята, но за сметка на това е наситена с фини прахови частици. Тези частици са толкова малки, че размерът им е съпоставим с дължината на светлинната вълна. През деня те поглъщат синята част от спектъра на слънчевата светлина и небето на Марс има такъв червеникав оттенък. Когато Слънцето е ниско на хоризонта – при залез и изгрев, светлината изминава много по-дълъг път през атмосферата, а в следствие на това се получава тъй нареченото Релеевско разсейване на светлината. Но на Червената планета именно синята светлина се разсейва по-силно – в следствие на това залезите и изгревите там са сини.

Снимки: NASA

Прочетете и още няколко любопитни неща за Марс:
Защо Марс е червен?
Колко дълъг ще е пътят до Марс?
Марс е бил ударен от гигантска мълнияКоментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град