зоокът

Начало | зоокът | Да, котките също харесват да играят на „донеси“ и е важно да играете с тях

Да, котките също харесват да играят на „донеси“ и е важно да играете с тях

Аз детето | 2023-12-28

Да, котките също харесват да играят на „донеси“ и е важно да играете с тях

Котките имат репутация на самостоятелни домашни любимци, които правят каквото и когато си искат и не обичат много контакта със стопаните си (някои дори може да кажат, че са мързеливи)... Но ново изследване установи, че те взаимодействат със собствениците си по изненадващи начини. Всъщност игрите със стопаните са важни колкото за кучетата, толкова и за котките. Но най-интересното, което са открили от www.sciencealert.com е, че котките също обичат да играят на „донеси“. Колко странно е това, нали? Оказва се, че е по-лесно да обучите котка да играе на тази иначе кучешка игра, но доста по-трудно да я накарате да идва, когато я викате или да играе на други игри.

Но приликите с кучетата свършват дотук. Ако си мислите, че утре ще донесете пръчка, ще я хвърлите и котката ви ще я гони... Нещата не стоят точно така! Котките предпочитат те да контролират как ще протича играта. Според собствениците им, котките, които обикновено започват играта, изглеждат по-ентусиазирани да носят. Ако искате да разберете дали и вашата котка иска да играе на „донеси“, учените съветват да им вземете играчки, които са като мишки и играчки от коча билка. Макар че по-обикновените породи се възползват и от заобикалящата ги среда и случайно донасят предмети като смачкана хартия, ластици за коса или капачки за бутилки. Някои котки първи донасят предмета на стопанина си, докато други първо си играят сами с него за малко. Някои котки връщат предмета само наполовина. Някои са придирчиви с предметите, с които искат да играят, а други ще донесат само в определени моменти или в определени части на къщата (като нагоре и надолу по стълбите).

Друго важно за всички игри с котката ви, което трябва да запомните е, че когато играе, тя използва ловните си инстинкти и умения. Например преследване, хапане, скачане и дебнене на плячката или избрания обект. Ловът е естествено поведение за котките, така че те се нуждаят от отдушник за това. Играта има важни предимства за домашните котки по отношение на предотвратяването на агресия към хората и действа като заместител на хищничеството на живи животни. Собствениците могат също така да научат за нуждите на своите котки чрез игрови сесии, като например колко дълго обичат да играят, и по този начин да помогнат за укрепване на връзката им. Младите котки са най-склонни да бъдат игриви, както с предмети, така и с други котки. Но ние не знаем много за това как играта при възрастни котки се различава от играта при котенца или млади котки, защото има само ограничени изследвания за това как играят възрастните котки.

Важно е собствениците да отделят време за игра с котката си всеки ден. Достатъчни са кратки периоди на игра няколко пъти на ден – и не е нужно да е игра на „донасяне“. Ако котките обичат да играят на донасяне според собствените си условия, това вероятно се отнася за всички видове игри. Като цяло те предпочитат играчки, които имат характеристики на плячка – например играчки, които могат да се счупят или разкъсат, или които се движат хаотично (като играчки на прът).

Собствениците могат да научат и разберат какво означават поведенческите сигнали на котката им по време на игра. Когато една котка иска собственикът да си играе с нея, тя може да донесе играчка на собственика си или да седне до играчка и да се взира в очакване в собственика си. Примери за поведение, което показва, че котка иска да прекрати сесията за игра, включват лягане, отдалечаване от зоната или прекратяване на преследването на играчка, когато е хвърлена. Ако собствениците могат да четат и тълкуват езика на тялото на котката си и знаят кога да започнат или завършат сесията за игра, котката ще се наслади на това изживяване и може да отвори повече възможности за игра в бъдеще.

Прочетете и още интересни неща за котките:



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град