Технологии и гейминг

Начало | Технологии и гейминг | Целият свят спря благодарение на една-единствена актуализация на софтуера

Целият свят спря благодарение на една-единствена актуализация на софтуера

Аз детето | 2024-07-23

Целият свят спря благодарение на една-единствена актуализация на софтуера

Разбрахте ли какво стана преди броени дни? Светът се събуди една сутрин, за да открие, че нищо не работи правилно. Това е криза, която се разпространи по цялата планета, приземявайки полети, затваряйки болнични процедури и причинявайки световен хаос при пътуванията, и всичко това се дължи на една-единствена софтуерна актуализация от фирмата за киберсигурност Crowdstrike. Според Crowdstrike, което обикновено е мястото, към което големите компании се обръщат за помощ по време на кибератаки, актуализация на техния софтуер е причинила срив на операционната система Windows на Microsoft, което води до прословутия „син екран на смъртта“. Като се има предвид, че Crowdstrike работи с 25 000 фирми и колко неразделна е Windows за работата на толкова много компютри по света, тази грешка имаше монументални последици.

Много самолетни компании спряха всички свои полети по света. В Австралия и Европа, където прекъсванията са имали по-голям ефект поради това, че дните им започват с часове по-рано, болниците съобщават, че трябва да отменят операции, докато в Обединеното кралство почти всички практики на лични лекари трябваше да спрат да приемат всички пациенти, освен най-спешните. Магазините за хранителни стоки откриха, че не могат да приемат плащания, метрото в някои държави спря да работи, цели телевизионни мрежи не можаха да излъчват, а в Аляска системите за телефона за спешна помощ също нямаше как да работят.

През последните няколко часа Crowdstrike потвърди, че неговият софтуер изглежда е причината, след като много други големи фирми спекулираха, че това е така. Компанията публикува изявление, в което се казва, че „дефектът“ е открит и че „корекцията е въведена“. Фирмата също така даде да се разбере, че това не е кибератака.

Ето това пропуснахте, като не гледате новини. Представяте ли си как една малка грешка може да блокира целия свят...



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град