малък готвач

Начало | малък готвач | Тикви, но шоколадови и пълни с лакомства си направете и Хелоуин отбележете

Тикви, но шоколадови и пълни с лакомства си направете и Хелоуин отбележете

Аз детето | 2022-10-28

Тикви, но шоколадови и пълни с лакомства си направете и Хелоуин отбележете

Знаем, че Хелоуин не е български празник, но изобщо няма да навлизаме в този вечен спор и тази тема. Според нас всеки има право да се забавлява както реши. По този повод няма нищо лошо, даже е забавно да си направите едно интересно, дори красиво хелоуинско лакомство, да погледате страшни филми със семейството и да хапнете. Защо не? Забавно и нещо ново и не забравяйте да си направите снимки. А ето и рецептата!

Ще ви трябват:

  • бял шоколад, който да разтопите и да оцветите с оранжева боя за храна или пък готова оранжева глазура на калети
  • малки балони
  • млечен шоколад
  • микс от любимите ви бонбони

С малко търпение става лесно:

Поставете оранжевата глазура на калети в купа,, подходяща за микровълнова печка. Разтопете ги на стъпки от 30 секунди, като разбърквате на всеки 30 секунди, докато се разтопят и стане гладка смес. Текстурата трябва да тече добре от лъжица. Ако пък имате бял шоколад направете същото, разтопете го и просто го оцветете с оранжева боя за храна.

Оставете настрана да се охлади, докато е хладко. (Ако се опитате да направите тези чаши за бонбони, когато сместа е гореща, балоните ще се спукат и ще стане голяма бъркотия!)

Докато чакате да се охлади, надуйте балоните, докато станат с размера, който искате да бъдат чашите ви за бонбони, и ги завържете. Тази рецепта дава 8-10 чаши за бонбони (в зависимост от това колко големи ги правите), но трябва да надуете и няколко допълнителни балона само в случай, че направите грешка или балон случайно се спука.

Когато шоколадът е все още течен, но вече не е много топъл, дръжте балон за възела и го потопете, докато сместа не дойде по средата нагоре по страните на балона. Завъртете го така, че страните да са равномерно покрити. Извадете балона от покритието и леко изтръскайте излишъка да се върне обратно в купата.

Поставете потопения балон върху тава покрита с пергамент или восъчна хартия. Повторете това и с останалите балони. После поставете тавата в хладилник, за да стегне за около 20 минути.

За да извадите балоните след това, дръжте балона плътно точно под възела. Изрежете малка дупка над пръстите си и внимателно разхлабете хватката си, така че да може да излезе малко количество въздух. Внимателно изпускайте въздуха от балона бавно и стабилно. Използвайте другата си ръка, за да натиснете балона навътре и да го отделите от страната на шоколада докато той се спихва. Ще бъде най-добре, ако направите тази стъпка много бавно.

Когато по-голямата част от въздуха напусне балона, отлепете го много внимателно от дъното. Повторете, докато всички балони бъдат извадени от чашите за бонбони.

Разтопете млечния шоколад както и предишния. Изсипете го в найлонов плик и изрежете много малка дупка в ъгъла или използвайте конус от пергаментова хартия. Начертайте лица като на тиквени фенери отстрани на чашите ви за бонбони. (Алтернативно, можете да използвате маркери за храни, специално предназначени за бонбони – те обикновено се предлагат в занаятчийски магазини.)

Напълнете чашите за бонбони със смес от любимите си бонбони за Хелоуин и се насладете!

По идея и снимки на edition.cnn.com



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град