Технологии и гейминг

Начало | Технологии и гейминг | Струва ли си да надстроите до PlayStation 5 Pro: три аргумента „за“

Струва ли си да надстроите до PlayStation 5 Pro: три аргумента „за“

Аз детето | 2024-10-07

Струва ли си да надстроите до PlayStation 5 Pro: три аргумента „за“

През септември Sony обяви дългоочакваната Pro версия на текущото поколение PlayStation. Презентацията в кратък видео формат беше приета доста двусмислено дори от верните фенове. Новата конзола разшири гамата игрални конзоли на компанията и сега изборът за покупка става още по-труден. Нека да разгледаме предимствата на PlayStation 5 Pro и да се опитаме да отговорим на въпроса дали заслужава внимание. Слуховете и изтичанията на информация обещаваха много повече иновации, но реалността се оказа различна. Шегите с трите ивици настрана, разликите в дизайна между конзолите са минимални. Размерът на „прошка“ е сравним с „фатката“, тоест PS5 от първите ревизии, а по дебелина е по-близо до по-новия Slim. Визуално PlayStation 5 Pro се разпознава лесно по широките ръбове, които разделят страничните панели. Вътре има повече разлики.

Основната разлика е по-мощният графичен процесор, който има 67% повече изчислителни единици и 28% по-бърза памет. Количеството RAM остава същото, но неговата честота, честотна лента на шината и размерът, наличен за игри, са се увеличили. Също така е увеличен капацитетът на вграденото хранилище и инсталиране на по-бърз Wi-Fi. Предимствата на актуализирания пълнеж включват по-бързо изобразяване с 45%, подобрено проследяване на лъчи и поддръжка за PlayStation Spectral Super Resolution – AI мащабиране за подобряване на яснотата и детайлите на картината. Централният процесор и геймпадът остават същите – тук няма нововъведения. Но имаше някои влошавания: сега дисковото устройство не е включено в стандартния пакет и се предлага да бъде закупено отделно за $80. И това въпреки факта, че цената на конзолата вече е доста висока. За сравнение, фърмуерът в предишното поколение струва $399, в сравнение с цената на обикновена PlayStation 4 от $299. В същото време, срещу допълнителна такса, геймърите получиха много повече: повишена разделителна способност до 4K на модерни телевизори, поддръжка на HDR ефекти, които направиха игрите да блестят с нови цветове, както и съвместимост със слушалките PlayStation VR, което дава напълно нов опит.

Има аргументи за закупуване на подобрена версия на конзолата и за някои те могат да бъдат значителни.

Подобрена производителност и графики в стари и нови игри

По-мощният хардуер, разбира се, ще осигури подобрена производителност. На обикновен PS5 кадрова честота от 60 кадъра в секунда е постижима само в режим на производителност, но във версията Pro ни обещават стабилни 60 кадъра – а в някои игри дори по-високи – в качествен режим. Чрез увеличаване на изчислителните единици, проследяването на лъчи ще бъде реализирано по-добре, включително пречупвания, динамични отражения и по-бърза скорост на обработка на изображенията. Всичко това е възможно благодарение на поддръжката на технологията за мащабиране PSSR, която е аналог на DLSS от Nvidia или FSR от AMD; графиката ще бъде по-добра на фърмуера. Първоначално изображението се изобразява с по-ниска разделителна способност, за да се облекчи натоварването на процесора и да се освободят ресурси за увеличаване на честотата на кадрите, след което AI алгоритмите анализират изображението пиксел по пиксел и го мащабират, добавяйки липсващи детайли и създавайки изображението ясно, както в оригиналната резолюция.

PSSR ще работи както за нови, така и за съществуващи и обичани заглавия, включително Alan Wake 2, Demon`s Souls, Final Fantasy 7 Rebirth, Gran Turismo 7, Hogwarts Legacy, Horizon Forbidden West, Marvel`s Spider-Man 2, Ratchet & Clank: Rift Apart, The Last of Us Part II Remastered и други – малко над 50 игри. Всички подобрени игри са обозначени като PS5 Pro Enhanced.

Резерв за бъдещето

В момента обикновената PlayStation 5 се справя добре с всички съвременни игри и разликата между нея и Pro версията може да е едва забележима. Въпреки това, по-близо до края на живота на текущото поколение, когато разработчиците напълно разгърнат потенциала на конзолата, мощността на стандартния PS5 може вече да не е достатъчна. И тогава, по аналогия с PS4 Pro в предишното поколение, новият фърмуер ще има предимство. Това ще се прояви както под формата на по-стабилни кадрови честоти, така и под формата на ексклузивни графични подобрения и настройки за качество, които няма да са налични на обикновената PS5. С пускането на PlayStation 6 игрите от различни поколения определено ще се представят по-добре на по-мощната PS5 Pro, отколкото на обикновената PS5. С други думи, PlayStation 5 Pro е преди всичко добра дългосрочна инвестиция.

Разширено съхранение

Това е по-скоро приятен бонус, тъй като всяка PlayStation 5 може лесно да разшири капацитета за съхранение на игри и съдържание с помощта на M.2 устройство, дори без да разглобявате конзолата. И все пак допълнителното пространство няма да е излишно, така че това определено може да се запише като аргумент в полза. Въпреки че най-вероятно мнозина биха предпочели вградено оптично устройство пред допълнителен терабайт на SSD.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град