Технологии и гейминг

Начало | Технологии и гейминг | Струва ли си да надстроите до PlayStation 5 Pro: три аргумента „против“

Струва ли си да надстроите до PlayStation 5 Pro: три аргумента „против“

Аз детето | 2024-10-08

Струва ли си да надстроите до PlayStation 5 Pro: три аргумента „против“

През септември Sony обяви дългоочакваната Pro версия на текущото поколение PlayStation. Презентацията в кратък видео формат беше приета доста двусмислено дори от верните фенове. Новата конзола разшири гамата игрални конзоли на компанията и сега изборът за покупка става още по-труден. Нека да разгледаме недостатъците на PlayStation 5 Pro и да се опитаме да отговорим на въпроса дали заслужава внимание. Слуховете и изтичанията на информация обещаваха много повече иновации, но реалността се оказа различна. Шегите с трите ивици настрана, разликите в дизайна между конзолите са минимални. Размерът на „прошка“ е сравним с „фатката“, тоест PS5 от първите ревизии, а по дебелина е по-близо до по-новия Slim. Визуално PlayStation 5 Pro се разпознава лесно по широките ръбове, които разделят страничните панели. Вътре има повече разлики.

Няколко аргумента, които ви разубеждават да купувате

Цената е неоправдано висока

Sony позиционира новата PS5 Pro като решение за най-изисканите геймъри, докато стандартната версия остава изборът на обикновените играчи. Въпреки това незначителните подобрения и неочакваното понижаване под формата на липса на оптично устройство предизвикаха оправдана вълна от възмущение поради непосилната цена. Сравнението с предишното поколение конзоли отново е много полезно. За PS4 Pro – с дисково устройство, което е важно – те поискаха $399, в сравнение с цената на обикновен PS4 от $299. А сега PS5 Pro без устройство ни се предлага за $699 – с цели $200 повече от стандартния PS5 с дисково устройство за $499.

Ако закупите допълнително устройство, ще получите още +80 долара, тоест вече 780 долара за фърмуера срещу 499 за обикновения. Тоест това е удвояване на цената. Забелязва се, нали?В миналото конзолите са стрували по-малко от компютрите, но имат по-скъпи игри и услуги, което гарантира ниска бариера за навлизане и нарастваща база от играчи. Сега цената на PS5 Pro се доближава до цената на компютър за игри, поне изграждането за тези пари ще осигури много по-добра производителност и графика. И като се вземат предвид цените на игрите в Steam и липсата на ексклузиви, възниква разумен въпрос: необходима ли е такава конзола?

PlayStation 5 все още е в експлоатация

Въпреки обещаните подобрения за фърмуера, можете да забележите разликата в качеството на картината само при директно сравнение и на много добър екран – дори на презентацията Sony използва изрязвания, в които все още трябва да се потрудите, за да видите разликите. Всички настоящи игри изглеждат добре на обикновената PS5 и същото ще се случи и с новите, тъй като от разработчиците се изисква да гарантират, че работят на всички версии на конзоли.

Пускането на PlayStation 6 е точно зад ъгъла

Наистина осезаемо надграждане може да се постигне само чрез преминаване към следващо поколение. PlayStation 5 скоро ще влезе в последния етап от жизнения си цикъл, което се потвърждава от пускането на Pro версията. Чакането на 6-то поколение не е много дълго – според слуховете 3-4 години. С очевидната липса на нови устройства и други подобрения, това време ще отлети и тогава наистина ще бъде възможно да надстроите. Предстоящата PlayStation 6 най-вероятно ще струва приблизително същата цена като PS5 Pro сега, но ще бъде ако не порядък, то няколко пъти по-продуктивен. И игрите обещават да бъдат на различно ниво. Така че, докато PS6 излезе, можете спокойно да седнете на обичайната „петица“.

Както винаги при този тип покупки, ако разходът не е толкова значителен за вашия бюджет, тогава е по-добре да го вземете, отколкото да не го вземете. PlayStation 5 Pro е страхотна конзола, която ще ви позволи да получите най-доброто от всички нови игри, но само с подходящия телевизор. И на първо място, това е решение за тези, които не са свикнали на средно положение и компромиси. Това е топ, който току-що се оказа по-скъп, отколкото всички очакваха.

Ако подходим по-внимателно към въпроса за покупката, логиката ще бъде малко по-различна: PS5 Slim за нормална домашна употреба остава най-добрият вариант по отношение на цена и предлагани възможности. Определено ще бъде най-добрият вариант, ако купувате първата си конзола с ограничен бюджет. Струва ли си да надстроите до фърмуер за тези, които вече имат PS5. Това е чисто въпрос на пари.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град