покани

Начало | покани | Тръгнете по следите на птиците, полярните мечки и ветеринарните лекари в „Музейко“

Тръгнете по следите на птиците, полярните мечки и ветеринарните лекари в „Музейко“

Аз детето | 2024-01-12

Тръгнете по следите на птиците, полярните мечки и ветеринарните лекари в „Музейко“

„Ветеринарна акция“ е заглавието на програмата, която „Музейко“ представя на 13 януари. В нея децата ще научат какво прави лекарят на животните в ежедневието си, как се грижи за домашните ни любимци и каква е неговата роля в опазването на разнообразието им. Ще научат повече и за езика на животните, обявяват от екипа на детския музей.

За тайните на ветеринарната медицина и какво прави лекарят, който се грижи за четириногите ни приятели, ще разкаже д-р Петър Ефтимов от Биологическия факултет на Софийския университет. Екипът е подготвил и занимания в панела „Наука с поука: Животинските езичета разказват“. От „Музейко“ отбелязват, че езикът е невероятен мускул, който помага на всички живи същества да изразят своите потребности и емоции. „За някои видове животни, като котките и кучетата, езикът е инструмент за почистване на козина, докато за други като някои видове влечуги, той служи за улавяне на плячка. Езикът на животните може да има различна текстура, в зависимост от вида. Всички функции на езика на животните ги правят уникални и им помагат за оцеляване в природата“, разказват от детския музей.

В тази творческа дейност децата ще се потопят в света на полярните мечета, като направят техен портрет. В рамките на занятието малките посетители ще разберат, че тези пухкави гиганти, които виждаме като бели, са черни. Белите им козини са по същество безцветни и просто отразяват светлината, разказват от екипа на „Музейко“.

Любопитни факти за змиите ще са акцент на „Maker Space: Кукла змия“. Участниците в него ще разберат, че скелетите на змиите могат да имат над 400 прешлена, които заедно със силните им мускули, им помагат да се движат без крака. „С различни материали и въображение всеки един от нашите изобретатели ще може да направи своя кукла-змия, която да бъде верен помощник в разказването на истории“, казват още организаторите на събитието.

Ще има демонстрация на тема „По следите на птиците“. В нея децата ще се научат как да разпознаят различни видове птици, как да ги чуят и видят. Ще научат и къде се крият.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град