малък готвач
Останала ви е овесена каша от закуска? Превърнете я в нещо солено и много апетитно
Обичате ли овесена каша за закуска? Тя не е любимата на повечето от нас, но все пак я хапваме от време на време, защото е лесна за приготвяне и много полезна, поне така твърдят възрастните. Сигурно обаче колкото и да е полезна не я изяждате цялата и накрая се оказва, че в хладилника ви има няколко купички с овесена каша, които си стоят самотно и никой не иска да ги довърши. Е, с тази рецепта семейството направо ще се бори кой да си хапне първи, защото от скучната и полезна овесена каша, може да стане прекрасен солен снак. Ето как!
Трябват ви:
- 1 ½ чаша изостанала овесена каша
- щипка сол
- масло, колкото орех
- ½ чаша настърган кашкавал, а може и пармезан, моцарела
Прави се лесно, само внимавайте с печката:
Извадете от хладилника и разпределете овесената каша в тавичка постлана с хартия за печене и отгоре намазана с малко масло. После пригладете така, че да разпространите из цялата тавичка, може с шпатула или лъжица. Внимателно разрежете на квадратчета и оставете настрана за малко.
В тиган разтопете около ¼ супена лъжица масло на среден огън. След като маслото се разтопи, добавете квадратчетата овесени ядки в тигана и гответе 2 минути. Внимателно обърнете, поръсете с кашкавал и гответе за още 2 минути. Повторете за всички квадрати.
Поръсете щипка сол върху всяко овесено квадратче и сервирайте заедно бъркани яйца, яхния от картофи, салати или самостоятелно. Много е вкусно!
С овесени ядки можете да си направите още:
Различни и вкусни: палачинки с овесени ядки и ябълки
Ароматна овесена каша с малини и ягоди
Вместо овесена каша си направете овесени хапки
Вкусна, лесна и интересна закуска – овесена каша за микровълновата