Растения и животни

Начало | Растения и животни | Чудите ли се защо носовете на кучетата винаги са влажни?

Чудите ли се защо носовете на кучетата винаги са влажни?

Аз детето | 2023-03-24

Чудите ли се защо носовете на кучетата винаги са влажни?

Днес отново ще си говорим нещо за кучетата... и за тези, които ги обичат! Ако имате куче, вероятно разбирате защо го наричат „най-добрия приятел на човека“. Няма нищо по-хубаво от това да се прибереш у дома и да получиш сърдечен поздрав от кучето. Вероятно ще бъдете посрещнати с един или два лая и диво махаща се наляво-надясно опашка. Може дори да получите няколко закачливи облизвания, които всички собственици на кучета знаят, че са същото като целувките между хората. Ако прегърнете кучето си или получите кучешки целувки, вероятно сте запознати с това черно, гъбесто нещо в края на муцуната му. За какво говорим? Носът, разбира се!

Носовете на кучетата често са студени и мокри. Защо е така? Много хора вярват, че носовете на кучетата винаги трябва да са студени и мокри и ако не са, това е знак, че са болни. Има една християнска легенда, която казва, че студените, мокри носове на кучетата са дар от Бога. Предполага се, че Бог е дал на кучетата студени, мокри носове като знак на благодарност, че са спасили Ноевия ковчег от потъване. Според историята корабът започнал да се пълни с вода и едно куче бързо пъхнало носа си в малката дупка, за да предпази кораба от наводняване.

Тази сладка легенда едва ли съдържа някаква истина, но има няколко други причини, поради които носовете на кучетата често са студени и мокри. Ветеринарите ще ви кажат, че студеният и течащ нос може и да не е непременно признак на здраве. От друга страна, топлият и сух нос не е непременно признак на заболяване. Носовете на кучетата са страхотни индикатори, но тяхната температура и влажност не са добри показатели за цялостното здраве. И така, защо носовете на кучетата са толкова често студени и влажни? Една от основните причини е, че кучетата са склонни да облизват носовете си много. Много кучета облизват носовете си, за да се охладят. Мокрият нос също може да им помогне да улавят по-добре миризмите, когато душат околната среда.

Когато кучетата са на открито, те често посвещават много време, за да подушат заобикалящата ги среда. Докато подушват, е естествено носовете им да поемат влага от земята, тревите, растенията и други части от околната среда. Това също помага да поддържат носовете им студени и мокри. Както хората имат уникални характеристики, така и кучетата. Някои кучета обикновено имат студени, мокри носове, докато други кучета може да имат по-топли и сухи носове. Просто така се раждат!

Вижте и още няколко интересни неща за кучетата:



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град