новини детски

Начало | новини детски | Над 1500 деца са гласували до момента в избора на най-добра детска книга в "Бисерче вълшебно"

Над 1500 деца са гласували до момента в избора на най-добра детска книга в "Бисерче вълшебно"

Аз детето | 2014-04-29

Над 1500 деца са гласували до момента в избора на най-добра детска книга в "Бисерче вълшебно"

Повече от 1500 деца са гласували до момента в Националната награда за най-добра детска книга “Бисерче вълшебно”. Проектът, чиято основна цел е да насърчи четенето сред децата и да провокира интерес към съвременната литература за деца, се провежда са втора поредна година и за първи път е под патронажа на президента на Република България Росен Плевнелиев. Организатори на инициативата са фондация “Детски книги” и едноименният сайт (www.detskiknigi.com), част от групата на “Аз чета”.
Своя избор за най-добра книга децата могат да направят на онлайн платформата www.biserche.com до утре, 30 април. Гласуването на децата стартира през март, като право да дадат своя глас за книгите, художествена литература на български език, издадена през 2013 г. и неприсъстваща в задължителните учебни списъци, имат всички деца на възраст от 6 до 15 години.
По традиция и в настоящото издание на наградата най-активни са децата в първата възрастова категория “Млади читатели” (6 до 10 години). В сравнение с предходната година обаче се забелязва по-засилено участие на деца и в другата възрастова група “Запалени читатели” (11-15 години).
Двете книги-победители в отделните възрастови групи ще бъдат обявени на специална тържествена церемония на 14 май 2014 г. В същото време в рамките на инициативата "Нощ на литературата" всички желаещи да се запознаят с книгите победители ще имат възможност да чуят откъси от тях в двора на международната фондация "Св. св. Кирил и Методий" на ул. "Васил Априлов" № 3. Четец на събитието ще бъде чаровната актриса Здрава Каменова.

На 11 май, дни преди официалното обявяване на книгите, спечелили детското внимание и обич, организаторите на наградата организират детски празник "Бисерче вълшебно" в Bulgaria Mall. Събитието ще забавлява малки и големи читатели с любопитни викторини, музика, танци и детски книги. Ще се включат малките таланти от вокална група "Смехоранчета” и танцовите школи "Мантис" и Dance Machine Crew. По време на детския празник ще бъдат изтеглени и победителите сред гласувалите деца, които ще спечелят два таблета, предоставени от магазин за компютри Powercomp, шест комплекта с книги от номинираните заглавия и много други награди. Специални порадаръци за децата ще има и от Da Vinci Learning, които са основен партньор на събитието заедно с Bulgaria Mall.
 
Повече подробности за наградата „Бисерче вълшебно“ 2014 и нейните цели, както и допълнителни материали за учители, билиотекари и родители, могат да бъдат открити в сайта www.biserche.com.
 
Наградата „Бисерче вълшебно“ 2014 се провежда под патронажа на президента на Република България Росен Плевневиев. Партньори на инициативата са сайтът “Аз чета”, Асоциация „Българска книга“, Българска библиотечно-информационна асоциация, Столична библиотека, Асоциация „Родители“, Национална мрежа на децата, “Заедно в час”, Чешки културен институт, Регионална библиотека “Партений Павлович” Силистра, библиотека “Родина” Стара Загора, Регионална библиотека “Захарий Княжески” Стара Загора и Регионална библиотека “Любен Каравелов” Русе. Наградният фонд е предоставен от магазин за компютри Powercomp.
Медийни партньори на наградата са Детски Дневник, Az-Deteto.bg и TeenProblem.net.
 
За “Детски книги”
"Детски книги" (www.detskiknigi.com) e сайт, посветен изцяло на детските книги и насърчаването на детското четене. Освен ревюта на книги и забавни идеи за игра, екипът на сайта организира периодични срещи с ученици и издания на националната кампания „Читателска щафета“, посветени на любими детски автори. От 2013 година е създадена фондация на името на сайта, която е съсредоточена изцяло в организирането на проекти и инициативи за насърчаване на четенето сред децата, стимулиране координацията и взаимодействието между всичи институции и лица, свързани с детското четене.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град