новини детски

Начало | новини детски | Трубадурски двубой и карнавално шествие ви очакват на фестивала на детската книга в Сливен

Трубадурски двубой и карнавално шествие ви очакват на фестивала на детската книга в Сливен

Аз детето | 2014-04-24

Трубадурски двубой и карнавално шествие ви очакват на фестивала на детската книга в Сливен

Представяния на детски книги, трубадурски двубой, карнавално шествие, изложби, пленер за детска рисунка – това са само част от събитията от програмата на XVI Национален фестивал на детската книга в Сливен, който ще се проведе от 7 до 9 май 2014 г. Обявената от организаторите програма отделя много място за срещи на читателите със съвременни детски книги от български автори. Голяма част от тях са номинирани за наградата „Бисерче вълшебно” 2014 - „Славни слънчогледови случки”, „Приключенията на мотовете”, „Лунната люлка”, „Дондарион Мрачния и Тъмната гора”, „Шишарко”, „Може би съм рибка, мамо?”.

В Сливенската Регионална библиотека „Сава Доброплодни” по време на фестивала ще се проведе и двудневна кръгла маса с международно участие на тема “Децата и четенето – между традиционната и електронната книга”. Сред атрактивните за децата събития са трубадурски двубой с участието на писателите Панчо Панчев и Ангелина Жекова (7 май), карнавално шествие, забавни игри с награди, театрални представления, забавен час по четене с награди, различни изложби и концерти. Децата ще могат да се включат и в Националния пленер за детска рисунка на тема: „Сънувани вълшебства“.

В трите дни на фестивала на официални церемонии ще бъдат отличени участниците в няколко инициативи – Националния литературен конкурс „Историята на един търсач на вълшебства”, Националния пленер за детска рисунка на тема: „Сънувани вълшебства” и III Националeн конкурс за изработване на театрални кукли на любими литературни герои – Сливен, 2014. На 8 май на официална церемония ще бъдат наградени и носителите на Националната награда „Константин Константинов” за принос в детското книгоиздаване за 2014 г.

Снимка: sxc.hu

Националният фестивал на детската книга в Сливен се организира от Регионална библиотека „Сава Доброплодни” – Сливен с подкрепата на Министерство на културата, Национален център за книга към Министерството на културата, Община Сливен, Областна управа – Сливен, Агенцията за българите в чужбина, Ротари клуб – Сливен, издателства и др. XVI Национален фестивал на детската книга в Сливен се провежда под почетния патронаж на г-жа Маргарита Попова – Вицепрезидент на Република България.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град