новини детски

Начало | новини детски | Момче от Монтана спечели стипендия за престижно американско училище

Момче от Монтана спечели стипендия за престижно американско училище

Аз детето | 2014-04-30

Момче от Монтана спечели стипендия за престижно американско училище

Десетокласникът Калоян Първанов, който в момента учи в езиковата гимназия в Монтана, ще получи страхотната възможност да завърши средното си образование в най-престижното училище на САЩ "Филипс Академи", съобщава директорката на ГПЧЕ "Петър Богдан" Пенка Ненкова. Благодарение на стипендията "Дейвис", която Калоян е спечели, той ще може да се обучава в престижното училище, а след това, ако има добри оценки да продължи образованието си и в Харвардския университет. Стипендията е много висока – 110 000 долара, но 100 000 ще отидат за таксата за обучението през двете години. Колежът е открит през 1778 година от тогавашния президент на САЩ – Джордж Вашингтон. В него са учили Самюел Морз, създател на морзовата азбука, Джордж Буш – баща и син и още 250 други забележителни личности от американската история.

Всичко това се случило благодарение на конкурс за есе и събеседване със 7-челнна комисия. За конкурса ученикът научил случайно от класната си ръководителка. Един ден тя влязла в час с листче в ръка и казала на децата, че който иска, може да кандидатства за изключително престижната стипендия. Първанов въобще не се поколебал. Кураж му дали и по-големите съученици, които вече са печелили подобни награди. Ученикът е спечелил стипендията, благодарение на  есето си на тема "Кой съм аз". Той изпъкнал над 200 кандидати от страната с нестандартните си отговори. Въпросите също били нестандартни, разказва победителят.   
"В есето на английски език написах всичко за себе си – кой съм, какво е семейството ми, от какво се интересувам, каква музика обичам, какви филми гледам."
Как съучениците ти те определят с 3 думи, бил един от многото въпроси, на които момчето отговорило по нестандартен начин. Като човек, който се интересува от много неща – от история, култура, филми, бил отговорът. А на въпрос какво ще направи за образованието в България, ако има много пари, то той отговаря – най-напред ще увелича заплатите на учителите, след това ще модернизирам училищата и кабинетите вътре и ще поставя интерактивни дъски, които улесняват учителите в изписването на темите и учениците в усвояването им.

Калоян Първанов е ученик с всестранни интереси, интересува го не само учебният материал. Той е активист на екоклуба в училището, на БЧК. Участва в проект „Приемна грижа" и редовно се среща с деца, които растат в приемни семейства. В негово лице комисията, в която имало и двама англичани, видяла не застинал тип човек, а човек в движение, които има свои идеали и ги следва. Разбрах че, в Щатите се ценят хората, които имат идеи и влагат енергия и знания, за да ги реализират. Това вероятно е била причината да изберат мен като един от 4-ма души за обучение във „Филипс Академи" от общо 3000 кандидати в света, смята той.

Момчето е третият възпитаник на елитната гимназия в Монтана , който печели стипендия за обучение в американско училище. Преди него тази възможност са имали Мария Бойкова и Латина Бранимирова.Коментари
2 коментара

Диляна , ,

Публикувано на 01.05.2014

Браво на момчето! :)

теди , ,

Публикувано на 07.05.2014

супер-това е огромна възможност!!!!!!!!

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град