новини детски

Начало | новини детски | МОН планира учебната година да започва на 5, 6 или 7 септември

МОН планира учебната година да започва на 5, 6 или 7 септември

Аз детето | 2022-02-24

МОН планира учебната година да започва на 5, 6 или 7 септември

Учебната година да започва в периода 5-7 септември, малките ученици да завършват няколко седмици по-късно от сега, а добавеното време да се използва за по-дълги ваканции по време на самата учебна година. Това обсъжда ръководството на Министерството на образованието и науката със социалните партньори, заяви пред БНТ министър Николай Денков.

До 20 март е възможно да отпадне и масовото тестване в училище, заяви той. Последна дума за това обаче ще има Министерството на здравеопазването.

В момента се търси механизъм за превенция на агресията и насърчаването на социализацията в училище. Пуснати са анонимни анкети до директори и ученици за случаите на агресия, с които те се сблъскват и причините, които са довели до това. Министърът на образованието подчерта, че за преодоляването на този проблем е нужно и участието на родителите.

На този фон 81% от родителите са против по-ранния старт на учебната година, като 73% от тях категорично не са за идеята. Това сочат данни от изследване на Асоциация „Родители“ сред близо 2000 майки и татковци, цитирано от вестник „Монитор“. Претоварването на децата по време на учебната година и нуждата от дълга лятна почивка, през която да са на открито и да пътуват, е основната причина, поради която анкетираните не одобряват мярката. На второ място се нарежда липсата на климатици в класните стаи, което ще възпрепятства безпроблемното протичане на часовете в началото на септември.

Сред причините, поради които 81% от родителите не одобряват преместването на първия учебен ден, е и традицията в България това да бъде 15 септември. Родителите са отбелязали и скъсяването на лятната ваканция. Една част от анкетираните са отговорили, че за много семейства началото на септември е време за семейни почивки, което пък може да се окаже причина и за доста деца да пропуснат първите две седмици, сочат още данните от изследването. 78% от родителите са посочили, че евентуалното по-ранно започване на учебната година би се отразило значително на плановете им за лятото. 10% от анкетираните пък са подкрепили идеята. 40% от тях одобряват предложението, при условие че децата имат повече ваканции през учебната година. За 24% пък ваканцията е твърде дълга и може да доведе до загуба на навици и забравяне на учебния материал.

Родителите са категорични, че ако годината започва две седмици по-рано, те трябва да бъдат заети с извънкласни дейности – за преходи сред природата и еднодневни екскурзии до музеи, манастири и паркове. Дейностите за сплотяване на класа и по-дългите екскурзии с цел посещение на исторически обекти също са сред подкрепените предложения как да се запълни времето преди 15 септември.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град