новини детски

Начало | новини детски | Деца творят спектакъл за деца в Старозагорската опера

Деца творят спектакъл за деца в Старозагорската опера

Аз детето | 2022-03-07

Деца творят спектакъл за деца в Старозагорската опера

Спектакъл за деца ще подготвят деца в Старозагорската опера под ръководството на примата Русалина Мочукова, съобщава БТА. Общо 32 малчугани ще напишат текст и музика, а премиерата ще бъде през юли. Това предвижда първият по рода си подобен проект в България.

Водосвет за здраве и успех отслужи Старозагорският митрополит Киприан заедно със свещеници. Владиката благослови всяко едно от децата и го дари с подарък от Старозагорската митрополия. Творчески успехи на децата пожела и зам.-кметът на Стара Загора Иванка Сотирова. Тя приветства трупата за новото начинание и обяви подкрепата на Общината за този различен и първи по рода си проект в полза и подкрепа на старозагорци. Успех на проекта пожела и Татяна Станчева, председател на Настоятелството на Старозагорската опера.

„Както мама разказва приказки, така и музиката ви предлага разкази, които ще направят вашия свят приказен“, изтъкна директорът на операта Огнян Драганов. Той обясни, че проектът е социален и в него са избрани 15 талантливи деца и още 17 деца със специални потребности. Те ще работят в седем ателиета заедно, за да докажат, че арттерапията има смисъл и лекува и малки, и големи.

Проектът се реализира благодарение на европейската фондация FEDORA, в която Старозагорската опера е единственият български участник. Меломани от цял свят са събрали 10 хил. евро за реализацията на спектакъла. Идеята е спечелила съмишленици сред 50 хил. предложения от различни страни, изтъкна директорът на Старозагорската опера Огнян Драганов.

Снимка: Държавна опера Стара Загора – State Opera Stara Zagora



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град