новини детски

Начало | новини детски | Над 120 детски книги се състезават за наградата „Бисерче вълшебно“

Над 120 детски книги се състезават за наградата „Бисерче вълшебно“

Аз детето | 2022-02-28

Над 120 детски книги се състезават за наградата „Бисерче вълшебно“

Започна гласуването в десетото издание на конкурса за детски книги „Бисерче вълшебно“. Това са единствените български награди, чието жури са децата, уточняват организаторите от фондацията „Детски книги“. Целта им е да се насърчи четенето и да се повиши функционалната грамотност на подрастващите.

„Изумително е колко бързо отминаха близо 10 години, в които даваме възможност на децата да изразят своето мнение за книгите. Свободата на избора изисква да умееш да преценяваш, да вземаш информирани решения и да мислиш. С колегите ми сме щастливи, че подпомагаме децата и младежите именно в развитието на умението им да мислят и да имат активна позиция по въпросите, които ги вълнуват“, казва Валентина Стоева, председател на фондацията „Детски книги“.

По думите ѝ през 2022 г. децата на възраст от 5 до 16 години ще могат да отличат своите книжни бисерчета измежду 121 художествени и нехудожествени заглавия – най-добрите проекти за 2021 г., излъчени от 52 български издателства и самопубликуващи се автори.

По традиция, заглавията са разпределени в пет категории – „Откриватели“ (художествени, 5-7 г.), „Изследователи“ (художествени, 8-10 г.), „Мечтатели“ (художествени, 11-13 г.), „Майстори“ (художествени, 14-16 г.) и „Нещотърсачи“ (нехудожествени, 5-16 г.).

Любопитно е, че тази година книгите от български автори са 49, като 15 от тях са дебютни издания в категорията за деца, а един от авторите все още е ученик (Филип Недков). По отношение на тематиката се наблюдава увеличен брой книги, посветени на емоционалната интелигентност и на науките.

Формата за гласуване в сайта www.biserche.com е отворена до 23:59 ч. на 11 май 2022 г. Всеки гласувал участник ще получи по имейл грамота за почетно жури и ще се включи автоматично в томбола за награди.

Десетото издание по традиция е подкрепено от Министерството на образованието и науката, както и с финансовата подкрепа на Столичната община, в партньорство с Българската библиотечно-информационна асоциация (ББИА), фондацията „Глобални библиотеки – България“, асоциациите „Българска книга“ и „Родители“.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град